preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > PRO TOUNJ
A kod nas...

Dan ružičastih majica u PRO Lucije Capan

Autor: Anita Poljak, 3. 3. 2016.

24.veljače 2016. obilježili smo Dan ružičastih majica u PRO Lucije Capan.

      Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.             

          Nasilje je danas prisutno u svim sferama djetetova života. Samo pojam nasilja označava prijetnju ili samu uporabu sile na drugu stranu.U medijima je uvriježen naziv iz engleskog jezika BULLYING. Postoji dosta kvalifikacija nasilja no najčešća podjela jest na fizičko, verbalno , emocionalno nasilje, seksualno, psihološko. Sve češće i sve opasnije nasilje se vrši putem društvenih mreža, gdje mladi omaložavaju jedni druge komentirajuće objavljene fotografije, rugajući se i javno prozivaju jedni druge.

                Često se u školama događaju fizički obračuni između učenika ili skupina učenika. To je postala naša stvarnost. Djeca nisu tolerantna. Imaju premalo samopouzdanja, svoje frustracije iskaljuju na slabije. Privlače pažnju na sebe na način koji je sve samo ne dobar.

                Treba djecu učiti snošljivosti, toleranciji i dobroj komunikaciji. Sukobe i probleme možemo riješiti na prihvatljiviji način. Učenici naše škole i mališani iz predškole uključili su se svojim aktivnostima u borbu protiv nasilja. Izrađivali smo plakate, radili otiske, razgovarali na satovima razrednika. Igrom i plesom šaljemo svoju poruku protiv nasilja. 

Valentina Stipetić

Fotogalerija
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju