preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > O školi
O školi

 

 

    Počeci školstva na području koje obuhvaća naša škola datiraju iz davne 1773.god. kada je započela organizirana nastava u Tounju.

    U jednom pisanom izvješću iz 1806. godine spominje se da školu u Josipdolu vode vojni dočasnici te se to može uzeti kao početak školstva u Josipdolu.

    Prema dostupnim podacima škola u Oštarijama otvorena je 1850.god., potkraj 19.st. otvorene su još neke škole po okolnim selima, a dio sredinom prošlog stoljeća.

   U organizacijskom smislu počeci škole započinju ujedinjenjem samostalnih osmogodišnjih škola Josipdol, Tounj i Oštarije te četverorazrednih Modruš, Modruška Munjava, Modruški Sabljaci, Trojvrh, Cerovnik, Vojnovac, Carevo Polje, Skradnik, Kamenica Skradnička, Tržić, Tounjski Rebrovići i Otok Oštarijski. Tada je škola brojila 890 učenika i 47 razrednih odjela. Tijekom vremena, uvjetovano demografskom situacijom, zatvorene su škole u Trojvrhu, Tržiću Tounjskom, Rebrovićima i Modruškim Sabljacima. Škola u Otoku Oštarijskom novim teritorijalnim preustrojem pripala je Prvoj osnovnoj školi Ogulin, a škole u Cerovniku i Kamenici zatvorene su zbog ratnog djelovanja. Škola Vojnovac je tijekom rata bila okupirana, a odmah poslije rata Općina Josipdol djelomično ju je obnovila te danas radi. Od školske godine 2002./2003. zbog malog broja učenika zatvorene su škole u Carevom Polju i Modruškoj Munjavi.

    Danas škola obuhvaća područje općina Josipdol i Tounj te veliki dio grada Ogulina, tj. Gornje Dubrave. Nastava je organizirana u 3 osmorazredne škole (Josipdol, Oštarije i Tounj), te 3 četverorazredne (Skradnik, Modruš, Vojnovac). Nastava se izvodi jednosmjenski, osim u školi Skradnik, gdje je rad organiziran u dvije smjene.

    Prošla školska godina 2013./2014. donijela je školi mnoge novosti. U drugom polugodištu zaposlena je defektologinja, gospođa Anđelina Božičević, čime se proširio tim stručnih suradnika. Ta velika promjena pozitivno se odrazila na učenike, ali i na učitelje koji su time dobili stručnu pomoć u radu s djecu s teškoćama, kao i kvalitetnu podršku koja im je prijeko potrebna. Učenicima je omogućena pomoć u svladavanju gradiva čime im je olakšan pristup odgojno-obrazovnom procesu.

    Nadalje, u prošloj školskoj godini uveden je e-Dnevnik za sve razredne odjele. Njegovo uvođenje bio je veliki izazov svima, no pokazalo se da je to moderan, praktičan, jednostavan i učinkovit novi način praćenja odgojno obrazovnog procesa naše škole. Praktičnost se očituje i u lakšem praćenju od strane roditelja jer će oni uvidom u e-Dnevnik moći svakodnevno pratiti uspjeh svog djeteta.

    Također, od školske godine 2013./2014. Osnovna škola Josipdol sudjeluje u projektu EU shema školskog voća. Shema školskog voća projekt je EU koji treba pridonijeti povećanju potrošnje voća i povrća kod djece nižih razreda. Osnovni ciljevi projekta su promoviranje i oblikovanje zdravih prehrambenih navika školske djece, te podizanje svijesti o važnosti voća i povrća u pravilnoj prehrani. U okviru sheme školskog voća, voće i povrće nudit će se kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane i to kontinuirano kroz cijelu školsku godinu.

   

 

Facebook škole
Lista linkova je prazna
INFORMATIKA

 

         

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju