preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > O školi
O školi

 

 

    Počeci školstva na području koje obuhvaća naša škola datiraju iz davne 1773.god. kada je započela organizirana nastava u Tounju.

    U jednom pisanom izvješću iz 1806. godine spominje se da školu u Josipdolu vode vojni dočasnici te se to može uzeti kao početak školstva u Josipdolu.

    Prema dostupnim podacima škola u Oštarijama otvorena je 1850.god., potkraj 19.st. otvorene su još neke škole po okolnim selima, a dio sredinom prošlog stoljeća.

   U organizacijskom smislu počeci škole započinju ujedinjenjem samostalnih osmogodišnjih škola Josipdol, Tounj i Oštarije te četverorazrednih Modruš, Modruška Munjava, Modruški Sabljaci, Trojvrh, Cerovnik, Vojnovac, Carevo Polje, Skradnik, Kamenica Skradnička, Tržić, Tounjski Rebrovići i Otok Oštarijski. Tada je škola brojila 890 učenika i 47 razrednih odjela. Tijekom vremena, uvjetovano demografskom situacijom, zatvorene su škole u Trojvrhu, Tržiću Tounjskom, Rebrovićima i Modruškim Sabljacima. Škola u Otoku Oštarijskom novim teritorijalnim preustrojem pripala je Prvoj osnovnoj školi Ogulin, a škole u Cerovniku i Kamenici zatvorene su zbog ratnog djelovanja. Škola Vojnovac je tijekom rata bila okupirana, a odmah poslije rata Općina Josipdol djelomično ju je obnovila te danas radi. Od školske godine 2002./2003. zbog malog broja učenika zatvorene su škole u Carevom Polju i Modruškoj Munjavi.

    Danas škola obuhvaća područje općina Josipdol i Tounj te veliki dio grada Ogulina, tj. Gornje Dubrave. Nastava je organizirana u 3 osmorazredne škole (Josipdol, Oštarije i Tounj), te 3 četverorazredne (Skradnik, Modruš, Vojnovac). Nastava se izvodi jednosmjenski, osim u školi Skradnik, gdje je rad organiziran u dvije smjene.

    Prošla školska godina 2013./2014. donijela je školi mnoge novosti. U drugom polugodištu zaposlena je defektologinja, gospođa Anđelina Božičević, čime se proširio tim stručnih suradnika. Ta velika promjena pozitivno se odrazila na učenike, ali i na učitelje koji su time dobili stručnu pomoć u radu s djecu s teškoćama, kao i kvalitetnu podršku koja im je prijeko potrebna. Učenicima je omogućena pomoć u svladavanju gradiva čime im je olakšan pristup odgojno-obrazovnom procesu.

    Nadalje, u prošloj školskoj godini uveden je e-Dnevnik za sve razredne odjele. Njegovo uvođenje bio je veliki izazov svima, no pokazalo se da je to moderan, praktičan, jednostavan i učinkovit novi način praćenja odgojno obrazovnog procesa naše škole. Praktičnost se očituje i u lakšem praćenju od strane roditelja jer će oni uvidom u e-Dnevnik moći svakodnevno pratiti uspjeh svog djeteta.

    Također, od školske godine 2013./2014. Osnovna škola Josipdol sudjeluje u projektu EU shema školskog voća. Shema školskog voća projekt je EU koji treba pridonijeti povećanju potrošnje voća i povrća kod djece nižih razreda. Osnovni ciljevi projekta su promoviranje i oblikovanje zdravih prehrambenih navika školske djece, te podizanje svijesti o važnosti voća i povrća u pravilnoj prehrani. U okviru sheme školskog voća, voće i povrće nudit će se kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane i to kontinuirano kroz cijelu školsku godinu.

   

 

Facebook škole
Lista linkova je prazna
INFORMATIKA

 

         

Oglasna ploča
Novo u "literarnom"
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju