preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > O školi  > Povijest
Povijest

Antičko doba :
Na području josipdolskog kraja, u mjestima Čakovac, Skradnik i Carevo Polje, pronađeni su tragovi civilizacije još iz razdoblja 6000.-3500. g. pr. Kr. Također su nađeni ostaci kulture Japoda iz bakrenog doba, koji datiraju od 3500. do 2200. g. pr. Kr., te ostaci rimske kulture.

Srednji vijek:
Pet kilometara od Josipdola nalazi se Modruš, nekad grad i sjedište biskupije. Godine 1251. kralj Bela II. daruje Modruš Bartolu Frankopanskom. Vrijeme 14. i 15. stoljeća donijelo je vrhunac slave i moći Frankopanima i Modrušu. Iz 15.stoljeća datira Modruški urbar, zbirka pravnih i društvenih normi pisana glagoljicom. Česti turski napadi, prodori i ratovanja slabe moć Frankopana. Modruš gubi svoju veličinu i sjaj, a zbog svojeg položaja ostaje tek granična stražarnica kao garancija sigurnosti pozadinskih zemalja. Minula su stoljeća, a jedan od velikih srednjovjekovnih gradova prepušten je vremenu i zaboravu.

Godine 1756. do 1779. građena je cesta od Karlovca do Senja nazvana po tadašnjem caru i prijestolnasljedniku Jozefinska cesta (Jozefina). U Tounju je 1775. godine izgrađen dvokatni kameni most preko rijeke Tounjčice s tri otvora dug 45, visok 13 i širok 9 metara.

Napoleonova osvajanja:
U četverogodišnjem razdoblju od 1809. do 1813. godine Francuzi su sagradili mnogo cesta i mostova radi bržeg prometovanja unutar novoosvojenog teritorija. Iz tog vremena datira i vrijedan spomenik kulture - Marmontov most na Mrežnici za koji se pretpostavlja da je sagrađen od materijala stare oštarske crkve. Most ima 12 nadsvođenih otvora polukružnog oblika i dug je oko 76 metara te korisne širine 4,80 metara. Danas most služi samo pješacima.

Facebook škole
Lista linkova je prazna
INFORMATIKA

 

         

Oglasna ploča
Novo u "literarnom"
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju