preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > O školi  > Povijest
Povijest

Antičko doba :
Na području josipdolskog kraja, u mjestima Čakovac, Skradnik i Carevo Polje, pronađeni su tragovi civilizacije još iz razdoblja 6000.-3500. g. pr. Kr. Također su nađeni ostaci kulture Japoda iz bakrenog doba, koji datiraju od 3500. do 2200. g. pr. Kr., te ostaci rimske kulture.

Srednji vijek:
Pet kilometara od Josipdola nalazi se Modruš, nekad grad i sjedište biskupije. Godine 1251. kralj Bela II. daruje Modruš Bartolu Frankopanskom. Vrijeme 14. i 15. stoljeća donijelo je vrhunac slave i moći Frankopanima i Modrušu. Iz 15.stoljeća datira Modruški urbar, zbirka pravnih i društvenih normi pisana glagoljicom. Česti turski napadi, prodori i ratovanja slabe moć Frankopana. Modruš gubi svoju veličinu i sjaj, a zbog svojeg položaja ostaje tek granična stražarnica kao garancija sigurnosti pozadinskih zemalja. Minula su stoljeća, a jedan od velikih srednjovjekovnih gradova prepušten je vremenu i zaboravu.

Godine 1756. do 1779. građena je cesta od Karlovca do Senja nazvana po tadašnjem caru i prijestolnasljedniku Jozefinska cesta (Jozefina). U Tounju je 1775. godine izgrađen dvokatni kameni most preko rijeke Tounjčice s tri otvora dug 45, visok 13 i širok 9 metara.

Napoleonova osvajanja:
U četverogodišnjem razdoblju od 1809. do 1813. godine Francuzi su sagradili mnogo cesta i mostova radi bržeg prometovanja unutar novoosvojenog teritorija. Iz tog vremena datira i vrijedan spomenik kulture - Marmontov most na Mrežnici za koji se pretpostavlja da je sagrađen od materijala stare oštarske crkve. Most ima 12 nadsvođenih otvora polukružnog oblika i dug je oko 76 metara te korisne širine 4,80 metara. Danas most služi samo pješacima.

Facebook škole
Lista linkova je prazna
INFORMATIKA

 

         

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju