preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > PRO TOUNJ
A kod nas...

Posljednji ispraćaj učiteljice Milene Capan

Autor: Josip Anušić, 7. 4. 2017. 22:33

pok. Milena Capan

Poštovani prijatelji, kolege učiteljice i učitelji, djelatnici OŠ Josipdol, Tounj i Oštarije, sadašnje i bivše generacije učenika, zauvijek nas je napustila učiteljica Milene Capan u svojoj 61. godini života. Nakon duge i teške bolesti preminula je u svome domu 5. travnja 2017. u krugu svoje obitelji. Usnula je svoj vječni sanak grljena od muža Milana i kćeri Nataše i Ksenije, s tugom i ljubavlju.

Milena Capan r. Blagojević, rođena je  15. lipnja 1956. od oca Petra i majke Jovanke u Novoj Gradišci gdje se i školovala. Uspješno je diplomirala 1978.godine na Pedagoškoj akademiji u Petrinji i stekla zvanje nastavnika Hrvatskog jezika. Do smrti je ostvarila ukupan staž u trajanju od 38 godina i 11 mjeseci. Zadnje godine staža uz redovitu nastavu hrvatskog jezika, obnašala je dužnost voditeljice Područne osnovne škole Lucije Capan u Tounju.

 [više]

Kolona sjećanja…

Autor: PETAR MALNAR, Anita Poljak, 19. 11. 2016. 09:16

Kolona sjećanja….  

                          
onih koji se nisu  rodili kada je agresor pokušao ubiti Vukovar. Misleći da će nestati  oživjeli su ga jače nego ikada. Svake godine sve više je onih koji hodaju u koloni sjećanja i tako odaju počast mladosti koja je jedino dala ono što je imala – život. Bezgraničnu ljubav prema domovini i gradu mijenjali su za smrt, za mučenje, za logore,za patnju i bol. Kolona je sve duža,tisuće prilaze i hodaju, dolaze iz svih krajeva Hrvatske. Iznad njih je zrak sve mirniji,tišina sve jača. Samo Dunav i dalje svojim valovima grabi prema Crnom moru. 

 [više]

Dan kravate u Tounju

Autor: VALENTINA STIPETIĆ, Anita Poljak, 26. 10. 2016. 17:05


      18.listopada obilježili smo Dan kravate. Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Kravata, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridsetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.
Kravata nije samo znak otmjenosti i kulture odijevanja. Kravata simbolizira civilizacijsku ravnotežu između slobode i odgovornosti, suživot među kulturama.

Fotogalerija

 [više]

Europski dan jezika u Tounju

Autor: Patricija Gočen, 3. 10. 2016. 23:33

U Europi se svake godine 26. rujna obilježava kao Europski dan jezika. Obilježili smo ga i mi u Područnoj školi Lucije Capan.

Naši najmlađi, učenici prvog razreda, uz pomoć učiteljice Bogdanke Jerković zabavljali su se oblikovanjem slova od plastelina kako bi dobili svoje ime. Važno je naglasiti kako su oni u to uložili puno truda jer su do sada naučili samo tri slova, a neki od njih imaju puno više od tri slova u imenu.

 [više]

Generacijo posebna si

Autor: Anita Poljak, 13. 6. 2016. 08:21

        Kada pred svojim učenicima priznaješ da imaš tremu, da te je strah, da ne znaš hoće li to ispasti dobro, kada ti ruke drhte čitajući najljepše obraćanje svom razredu koje sam čuo u životu, mogu zaključiti samo jedno – generacijo posebna si. Tako je bilo u petak kasno poslijepodne kada se je kolegica Katarina obraćala svojim osmašima u Tounju. S toliko biranih riječi, topline u njima i ljubavi poželjela im je mirne vjetrove u budućoj  plovidbi kroz srednju školu i život. Toliko je to bilo iskreno i lijepo da smo zanijemili.

 [više]

SUSRET S KNJIŽEVNICOM

Autor: Anita Poljak, 18. 5. 2016. 13:29

Dana 16. svibnja u Područnu školu Lucije Capan došla je književnica Bojana Meandžija. Predstavila  je svoju knjigu ˝Trči! Ne čekaj me…. ˝ učenicima od 1. do 8. razreda.

Više o tome pročitajte na stranici Mostovi

 [više]

142. rođendan Ivane Brlić-Mažuranić

Autor: Anita Poljak, 18. 4. 2016. 23:06

Ivana Brlić – Mažuranić rođena je 18. travnja 1874. godine u Ogulinu.  Rođendan naše poznate spisateljice informatičari 6. razreda iz Tounja obilježili su izradom zanimljivih kvizova za provjeru znanja.  Pozivamo malene i velike da provjere svoje znanje kroz rješavanje križaljke, igre vješala, memory, spajanja parova i ostalih.

Posjetite našu stranicu:  inform@tionic@

 [više]

Naša baka iz Tounja

Autor: BOJANA Kotvica Celčić, 5. 4. 2016. 10:05

Učenici 3.razreda sa učiteljicom Bojanom Kotvicom  i asistentom u nastavi Kristianom Turkalj, odlučili su u vrijeme Korizme učiniti neko malo dobro djelo. Razmišljali su, predlagali i odlučili da ove godine će davati ljubav, osmijeh i pružati ruke onima kojima je najpotrebnija. Imali su zadatak porazgovarati kod kuće sa članovima obitelji koga bi mogli obradovati i na koji način. Zanimljiva ideja se rodila!!!!

 [više]

Dan voda

Autor: Anita Poljak, 22. 3. 2016. 15:10

Učeni i 2. i 4. razreda PŠ Lucije Capan Tounj posjetili su obližnji Zdenac i obilježili Dan voda.

 [više]

Dan ružičastih majica u PRO Lucije Capan

Autor: Anita Poljak, 3. 3. 2016. 22:22

24.veljače 2016. obilježili smo Dan ružičastih majica u PRO Lucije Capan.

      Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.             

 [više]

LIK 2016.

Autor: SNJEŽANA BROZINIĆ, Anita Poljak, 23. 2. 2016. 17:14

Ovogodišnje natjecanje iz likovne kulture bilo je vrlo zanimljivo, raznoliko i zahtjevno. Postavljena tema-poticaj bila je „Mediteran u meni“. Učenici su trebali u grafičkoj tehnici karton tiska osmisliti rad vezan za Mediteran, a to znači ideju izrezati iz kartona, nalijepiti na drugi karton, obojati i na kraju otisnuti. Trebali su se poštivati i postavljeni zadaci, kao što je toplo-hladni kontrast te pozitivni i negativni prostor plohe.

                Učenici čiji su radovi odabrani za županijsku izložbu su:

Josipdol  - Klara Marinić 6.r. i Valentina Bićanić 6.r.,

PŠ Oštarije- Doris Božičević 8.r., Anamarija Grdić 8.r., Lana Juričić 5.r. i Petra Žilić 8.r.,

PŠ Tounj  -Frančeska Brletić 6.r.,Ivan Vuković 8.r., Marija Juraić 8.r., Ksenija Fumić 7.r. i Lana Tomašković 6.r..

A sada šećer na kraju!

Rad učenice Lane Tomašković iz PŠ Tounj odabran je za državno natjecanje.

Bravo Lana!

Snježana Brozinić

 [više]

Infokup - županijsko natjecanje - 12. veljače 2016.

Autor: Anita Poljak, 18. 2. 2016. 11:34

19. siječnja 2016. godine u matičnoj školi održano je školsko natjecanje iz informatike Infokup na kojem su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda u kategoriji Osnove računala. Školskom natjecanju prethodilo je probnom natjecanje u srijedu, 13. siječnja u 12:00 sati.

Da bi sudjelovali na natjecanju, natjecatelji se trebaju prijaviti i u sustav za udaljeno učenje Loomen, u kojem se ova kategorija natjecanja i održava.  Učenici naše škole su postigli dobre rezultate na školskom natjecanju te su svi pozvani na županijsko natjecanje.                

                

 [više]

Maskenbal u Tounju

Autor: PETAR MALNAR, 7. 2. 2016. 18:57

              Petak je bio dan u školi Tounj kada smo bili ono što smo željeli biti. Dopušteno nam je da budemo ranjenici, vojnici, vilenjaci, duhovi, male bebice s majkom, odrasle mačke koje grebu, bubamare, leptirići, da imamo kosu kada je nemamo, kosturi, vještice sa šeširima……

Bilo je igre, natjecanja, karaoka, vrtnje kolutova oko bokova, sjedanja na stolice u paru. Više ne znam čega sve nije bilo. Kada te osvoje veseli plesni koraci manjih i većih maškara, ne preostaje ti ništa drugo nego ih uhvatiti za ruke i s njima plesati. Teta Goga ni ovaj puta nije zakazala. Završilo je krafnama, završilo je brzo. Sve što je dobro kratko traje.

Ipak mi pustimo slike da pričaju.

fotogalerija

 [više]

Sveti Nikola u Tounju

Autor: Anita Poljak, 8. 12. 2015. 21:37

Dana 5. Prosinca 2015. Godine u Osnovnoj školi Lucije Capan u Tounju održana je priredba povodom Dana svetog Nikole. Pripreme su započele veću oko 11 sati u školskoj dvorani. Dvoranu smo opremili razglasom, panoima, stolicama i štandom na kojem su učenici sedmog razreda prodavali ukrase koje su sami izradili. Pripreme su lagano bile pri kraju, a roditelji su nervozno čekali ispred ulaza kada će moći ući i vidjeti svoje dijete kako pjeva, pleše, glumi ili recitira. Napokon, vrata su se otvorila, a kroz njih ušli mame, tate, bake, djedovi i strine podižući se na prste kako bi odmah su ulaza ugledali svoju djecu. Svi su se smjestili i priredba je počela.

 [više]

Dan sjećanja na Vukovar

Autor: Anita Poljak, 18. 11. 2015. 14:30

      Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada - simbola hrvatske slobode.

     Obljetnice su prigode da se prisjetimo na neke trenutke i događaje koje su se zbile u povijesti nekog vremena. 18. studenog 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

 [više]

Dani kruha u Tounju

Autor: Anita Poljak, 16. 11. 2015. 15:54

Diljem Republike Hrvatske u vrtićima i školama već se tradicionalno obilježavaju Dani kruha. Cilj je te svečanosti iskazati zahvalnost na svim plodovima i darovima koje uživamo, a vrlo često smatramo samo po sebi razumljivima. Tako su ove godine u Područnoj školi Lucije Capan u petak 23. listopada obilježeni Dani kruha.

 

 

.

 [više]

6. razred - izlet u "Nigdjezemsku" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anita Poljak, 14. 10. 2015. 09:15

14. listopada učenici 6. razreda područne škole Lucije Capan posjetili su Zagreb. Krenuli su vlakom iz Tounja. Po dolasku u Zagreb prošetali su Zrinjevcom do Trga bana Josipa Jelačića. Nakon šetnje gradom uslijedio je zasluženi odmor u Cinestaru uz 3D projekciju filma Pan – putovanje u Nigdjezemsku. Dojmove učenika možete vidjeti u fotogaleriji i pročitati njihova zapažanja u priloženim dokumetnima.

 

 [više]

Oproštajna priredba osmaša u Tounju

Autor: Anita Poljak, 19. 6. 2015. 17:28

Sa školskom godinom ispratili smo i tri razreda osmaša.  Svaka je od njih na svoj način obilježila kraj osnovne škole. Oštarci su u školi održali priredbu, Tounjci nas s roditeljima pozvali na druženje u školskoj sportskoj dvorani, a Josipdolci na svečanu večeru u restoran. Uživali smo u hrani, lijepim točkama, govorima, prezentacijama, igrama, plesu. Naravno, kako priliči rastanku, bilo je i suza. Pogledajte fotogalerije kako biste si dočarali što se zbivalo i uhvatili djelić atmosfere.

Dragi osmaši, hvala vam na svemu lijepome čime ste obogatili naše živote tijekom ovih osam godina. Želimo vam puno uspjeha u daljnjem školovanju i životu. Neka se ostvare svi vaši plemeniti snovi i želje. I neka vas prate riječi našeg pjesnika Antuna Gustava Matoša: „Postati čovjek ljepše je nego postati kralj.“

Dražen Valentin

Pogledajte i oproštajnu preznetaciju koju su učenici sami kreirali (Pogledaj pod VIŠE).

Foto-galerija

 [više]

Dan planeta Zemlje u Tounju

Autor: Anita Poljak, 22. 4. 2015. 20:32

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine. Više od 150 zemalja diljem svijeta 22. travnja obilježava ovaj dan. I naša se škola aktivno priključila obilježavanju ovog dana kroz razne ekološke aktivnosti. Pokrenuli smo akciju prikupljanja električnog i elektroničkog otpada.

Prikupljeno je već 10 crt monitora i 14 kućišta neispravnih računala te 2 pisača. Ovom prilikom podsjećamo učenike naše škole da svoj ee otpad donesu u školu tijekom ovog i idućeg tjedna. Sve prikupljeno bit će besplatno zbrinuto od strane koncesionara za skupljanje ee otpada.  

Pohvale svim učenicima koji su danas aktivno sudjelovali u uređivanju okoliša škole i prikupljanju ee otpada.

 [više]

Infokup 2015. – županijska razina

Autor: Anita Poljak, 27. 2. 2015. 22:32

              21. siječnja  u našoj školi, po prvi puta,  održano je školsko Natjecanje iz informatike na kojem su sudjelovale učenice osmog razreda Područne škole Lucije Capan iz Tounja. Školskoj razini natjecanja pristupilo je sedam učenica:  Dorotea Brozović , Lana Pribanić, Eva Vranešić,  Željka Capan, Natalija Rendulić, Danijela Matešković i Matea Stanišić. Svojim rezultatom u kategoriji Osnove informatike čak pet učenica uspjelo se plasirati na županijsko natjecanje.

Županijsko natjecanje Infokup 2015. održano je 20. veljače u OŠ Grabrik u Karlovcu.

                

 [više]

"Manje oružja, manje tragedija"

Autor: Anita Poljak, 21. 2. 2015. 08:56

U petak 20. veljače 2015. u Područnoj školi Lucije Capan u Tounju održano je predavanje „Manje oružja,  manje tragedija“ za učenike od 5. do 8. razreda.  Održali su ga predstavnici Hrvatskoga centra za razminiranje, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske vojske. Upoznali su učenike s činjenicom da na području naše općine i županije još uvijek ima minski sumnjivih područja, ukazali na važnost toga da ne ulazi u područja obilježena pločama koje upozoravaju na opasnost od mina te upozorili da se ploče s takvim natpisima nipošto ne uklanjaju. Predstavnik Hrvatske vojske upoznao je učenike s raznim vrstama mina koje još uvijek vrebaju u našem kraju te objasnio kako postupiti u slučaju da uočimo neko eksplozivno sredstvo.  Ovaj niz kratkih, zanimljivih izlaganja učenici su slušali s pažnjom i na kraju pljeskom iskazali zahvalnost za poučne informacije.

Dražen Valentin

 

 [više]

Dan škole - Tounj 2014.

Autor: Anita Poljak, 16. 12. 2014. 12:37

Opet ja o mjesecu prosincu posebnom u godini. Mjesecu u kojem se otvaraju naša srca, a  iz njih izlazi ono najbolje od nas. Prosinac i Dan škole u Tounju. Kakve to  ima veze jedno s drugim. Ima jer ono što je najbolje u nama oslobođeno je i u priredbi provedeno u djelo.   

 

 [više]

Pozivnica - Dan škole u Tounju

Autor: Anita Poljak, 8. 12. 2014. 14:08

            

 [više]

SVETI NIKOLA U TOUNJU

Autor: MILENA CAPAN, 6. 12. 2014. 08:17

Napokon, došao  je i taj dan, petak, 5.12.2014.  Dvorana škole počela se već u 10:30 puniti nestrpljivim mališanima i njihovim roditeljima.
 
 

  

 [više]

Vukovar - grad heroj

Autor: MARIJA JURAIĆ, 16. 11. 2014. 10:58

Vukovar- grad heroj

Godine 1991. Od mjeseca kolovoza

JNA s tenkovima prema Vukovaru se voza

U namjeri da Veliku Srbiju stvore

Granatiraju Vukovar i za njega se bore.

 

 

 [više]

Dani kruha-Tounj

Autor: MILENA CAPAN, 5. 11. 2014. 11:45

         

Dana 30.10. u 11:00 obilježavali smo Dane kruha. Prvo su učenici, zajedno sa svojim učiteljicama, ukrašavali svoje stolove na hodniku. Komisija u sastavu: Snježana Brozinić, fra Slaven Mijatović i Tatjana Dragić, imala je veoma težak zadatak: pogledati svaki stol, analizirati ga i ocijeniti. Dogovorili smo se da ćemo dijeliti Priznanja za: 1. Najljepši kruh, 2. Najljepši kolač, 3. Najbolji uređeni stol. Dok je komisija ocjenjivala stolove u hodniku, mi smo u učionici pratili program učenika od prvog do petog razreda:

 [više]

Kickboxing - bronca, srebro i zlato.

Autor: KATARINA MAGDIĆ, Anita Poljak, 16. 10. 2014. 14:25

Nakon dužeg perioda treniranja uslijedio je i jedan od turnira. 

Učenice naše škole koje treniraju kickboxing sve šta su naučile na treninzima pokazele su na turniru koji se održao u Topuskom. Turnirski način natjecanja odžan je 27.9. i pod vodstvom trenera osvojile zavidne rezultate. 
Na turniru je sudjelovalo stotinjak natjecatelja u nekoliko kategorija. Natjecatelji su podijeljeni po težinskim kategorijama, dobnim skupinama i po spolu. 
 [više]

Valentinovo 2014. u Tounju

Autor: Anita Poljak, 17. 2. 2014. 15:30

Nakon dužih priprema koje su uslijedile što na satovima, a što nakon nastave, svanuo je i taj dan- Dan zaljubljenih- Valentinovo.  Trudili smo se  kako bi nešto naučili i uveličali cijeli događaj. Sredili smo se i dali sve od sebe kako bi nam bilo šta zanimljivije i bolje. 

Pogledajte i snimke karaoka.

(Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna)

 [više]

"Pa, Valentinovo!"

Autor: KATARINA PRIBANIĆ, 14. 2. 2014. 19:40

Petak, 14.2., mnogi će reći Valentinovo je!  Tako i danas…ulazim u razred, mojih 7 malih predškolaca nestrpljivo čeka, vidjeli su čokoladu na stolu!
Nakon pozdrava, upitam koji je ono dan, jer ponavljamo dane u tjednu, no ne dobijem odgovor „petak je“, već u glas: „Pa Valentinovo!“ E upravu tu počinje naša priča!
Za početak malo čokolade za energiju, a onda čestitke…srca od papirića…s porukicom otraga!

 [više]

Crtice iz prošlosti - Tounj 2008.

Autor: Anita Poljak, 24. 1. 2014. 18:30

            

Kada se uhvatim pospremanja svoga stola, to vam je poput otvaranja škrinjice sa skrivenim blagom.

            Iz ladica iskaču slike, pjesmice i crteži od dragih mališana, mojih učenika. Svaka, ali baš svaka od tih malih uspomena vrati osmijeh u moje srce i istog trenutka imaju najveću moć, koja ljubav se zove. U tim trenucima moje srce tiho kaže...vrijedilo je učiteljicom se zvati!!

Ovu malu uspomenu iz 2008. g od srca dijelim sa svima vama. Hvala

Bojana Kotvica

 [više]

Na satu lektire

Autor: PETAR MALNAR, Anita Poljak, 16. 12. 2013. 09:01

Ljudi dobrog  srca  ovaj mjesec poklanjaju drugima više ili manje vrijedne poklone. Oni mogu biti materijalne ili neke druge prirode. Duže se sjećamo onih nematerijalnih, duhovnih. Jedne čuvamo na policama regala i vitrina, a ove  druge  u srcima. Na jedne pada prašina, drugi  ostaju uvijek čisti u nama.

 [više]

Terenska nastava – putovanje kroz vrijeme u Krapini i Trakošćanu

Autor: PETAR MALNAR, Anita Poljak, 3. 12. 2013. 19:53

 Nekima prvi puta, nekima već poznato ali svi se slažu da je ovaj puta bilo najbolje. Pokazali su to i riječima i ponašanjem. Kako se bližio kraj terenskog dana tako je pjesma bila sve glasnija. Prednji dio busa  spojio se sa srednjim, a srednji sa zadnjim u pjesmi. Ori-gori izreka je starijih koju su u praksi pokazali najmlađi.

 [više]

Dani kruha 2013. u Tounju

Autor: Anita Poljak, 31. 10. 2013. 15:07

Dani kruha

         U mjesecu listopadu obilježavaju se "Dani kruha, dani zahvalnosti za plodove zemlje". U našoj školi, dogovrili smo se, da ćemo ga malo posebnije proslaviti, bit će natjecanje po razredima, a najbolji će stolovi biti nagrađeni. Svi će pamtiti dan - kada su i učenici i učiteljice i razrednici, a posebno mame i bake, imale puno posla. Svaki razred je dobio jedan stol i morao ga je ukrasiti svojim proizvodima. Komisija, koja je ocjenjivala stolove, imala je najteži posao, teško se moglo odlučiti i izabrati najbolje. Svih sedam razreda je dobilo slatke poklone i tako smo svi sretni i siti ukusnih i finih kolača otišli svojim kućama.

Milena Capan

Pogledajte foto-galeriju.

 [više]

TERENSKA NASTAVA U TOUNJU-DAN JABUKA

Autor: TANJA Županić Brozović, Anita Poljak, 23. 10. 2013. 20:01

Dana, 22. listopada, 2013. učenici 2. razreda OŠ Josipdol, PŠ Oštarije i svi učenici PŠ Vojnovac išli su na terensku nastavu u Tounj. 

 [više]

Dan jezika

Autor: VALENTINA STIPETIĆ, Anita Poljak, 7. 10. 2013. 21:21

Obilježili smo dan jezika. Bili smo marljivi i puno smo toga napravili. Svi učenici i učitelji naše škole su rado su sudjelovali u ovom projektu.

 

 [više]

HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN

Autor: Anita Poljak, 18. 9. 2013. 13:51

Povodom Hrvatskog olimpijskog dana u našim je školama organizirano niz aktivnosti kojima su naši učenici prigodno i poučno obilježili taj dan.

 [više]

U Tounju i dalje dišemo punim plućima…

Autor: KATARINA PRIBANIĆ, 24. 4. 2013. 20:04

„U ponedjeljak je Dan planeta Zemlje.“

 [više]

Klokan je doskakutao u školu Tounj...

Autor: DARIA LJUBOBRATOVIĆ, KATARINA PRIBANIĆ, 2. 4. 2013. 16:05

...i to ne bilo kakav klokan, već "Klokan bez granica"... 

 [više]

Dan broja "pi" u Tounju

Autor: DARIA LJUBOBRATOVIĆ, KATARINA PRIBANIĆ, 18. 3. 2013. 17:17

Ove školske godine svi učenici PRO Lucije Capan obilježili su vrlo važan dan za sve matematičare, a to je Dan broja π.

Dan broja π obilježava se 14. 3., jer kako svi znamo približna vrijednost broja π je 3.14. 

 [više]

Božić dolazi...

Autor: KATARINA PRIBANIĆ, 22. 12. 2012. 15:01

  Ugodno je biti dio tima koji iz sebe izvlači ono što je najbolje. Dani koji dolaze nose u sebi ozračje  pomirenja, mira, dobrote, razumijevanja, bliskosti i ljubavi. Nose ono što imamo, nosimo i čekamo trenutak  da iz nas izađe. Svjesno ili nesvjesno sasvim je svejedno. Izašlo je i oko nas je.

 [više]

Naši sveci, Nikola i Lucija!

Autor: KATARINA PRIBANIĆ, 14. 12. 2012. 15:59

 [više]

Vukovaru - ime sveto

Autor: KATARINA PRIBANIĆ, 20. 11. 2012. 17:34

Hrvatski je Sabor 18. studenoga proglasio Danom sjećanja na Vukovar – kao spomen na tragediju cijeloga jednog grada koji je svoju patnju i herojsku obranu utkao u hrvatsku slobodu i neovisnost.

 [više]

Evo i nas u školskim klupama…

Autor: KATARINA PRIBANIĆ, 7. 11. 2012. 17:49

 

Ponedjeljak,  5.11. , bliži se podne… leptirići u trbuhu… osjeća se ona pozitivna trema…

EVO IH, stižu… na školskim hodnicima kao mali mravi dolaze s torbama na leđima.

 [više]

Književni susret

Autor: KATARINA PRIBANIĆ, 29. 10. 2012. 15:39

Jadranka Čunčić-Bandov u posjetu našim školama... :) 

 [više]

Dan Jabuka u Tounju

Autor: KATARINA PRIBANIĆ, 23. 10. 2012. 16:48

Proslava Dana jabuka počela je , sad već davne, 1990. godine u Engleskoj s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije raznih sorti.

 [više]

Dani kruha u Tounju

Autor: KATARINA PRIBANIĆ, ANKICA CAZIN, 19. 10. 2012. 17:15

...Zlatne boje , rumeni, mirisni i slasni
kušamo sve pomalo, od njih ćemo rasti.

Potrudile se mame, bake , a i mi sami
i ove su godine Dani kruha , dani kruha krasni.

 [više]

Obilježen Dan jezika u školi Tounj

Autor: KATARINA PRIBANIĆ, 26. 9. 2012. 15:30

 Jezici i mostovi spajaju ljude

 

             Odlično osmišljeno – još bolje izvedeno.

Učenici i učiteljice škole u Tounju obilježili su 26. rujna, dan koji je EU proglasila Danom europskih jezika.

    

 [više]

Maškare i Valentinovski ples

Autor: PETAR MALNAR, 23. 2. 2012. 19:30

Pokudi kad je loše, pohvali kad je dobro. Ovaj članak je “pohvala “pozitivnim vibracijama koje već mjesecima kruže školskim hodnicima i učionicama škole u Tounju. Dodiruju učenike, učiteljice i učitelje, kuharicu, čistačice, domara i djelatnike općinske uprave.
              Sve zapravo počinje u zbornici ovako: “Hoćemo li cure to napraviti ?Hoćemo. “Jedna jedina riječ, a posljedica su događanja u kojima uživa svatko na svoj naćin. Sveti Nikola, Sveta Lucija, Valentinovo, a sada i maskenbal. Sve to u  mjesec – dva, u nekoliko dana, bez velikih priprema i izostajanja s nastave. Za svaku pohvalu svima i poticaj da se nastavi tako i dalje. Kad „zaškripi“ sa  sponzorima tu je načelnik općine gosp.Sopek.

U ovom članku nalaze se dva članka. Jedan je o ljubavi ,a drugi o maskama. Maskama ispod kojih se nalaze dječja lica, a ne lica odraslih.

 [više]

Obilježavanje pada Vukovara

Autor: PETAR MALNAR, 21. 11. 2011. 21:03

(Tounj, 18.11.2011.) -  Točno u deset sati svi učenici škole sa svojim učiteljima  krenuli su u koloni na trg ispred  općine Tounj. Svatko je u ruci držao svijeću koju će zapaliti u znak sjećanja na poginule i nestale branitelje Vukovara. Iako tada nisu bili rođeni  ponašanje učenika  izaziva poštovanje. Pitam se jesu li svjesni tragedije koja se dogodila pred dvadeset godina u Vukovaru  ljudima koji su htjeli biti samo svoji na svom. Od nikoga ništa nisu tražili, molili, nikome ništa nisu uzimali. Htjeli su živjeti  i raditi u svome gradu kao i godinama prije. Voljeli su svoj grad,ostali su u njemu, patili s njim, ranjavani bili kao i on.

 [više]

Dani kruha - zahvalnost za plodove zemlje

Autor: ANITA Žanić Prebežić, Josip Anušić, PETAR MALNAR, 21. 10. 2011. 09:48

JOSIPDOL, 17 listopada 2011. učenici OŠ „ Josipdol“ su malom priredbom i kestenijadom obilježili Dan zahvalnost za plodove zemlje- Dan kruha. Kao i svake godine, učenici su od prvog do osmog razreda donijeli prigodna peciva, kiflice, kruh i ostale jesenske plodove pa smo u sportskoj dvorani organizirali izložbu. Učenici prvog razreda izveli su scensku igru o Pekaru i Jesenku, drugi razred nas je razveselio pjesmom Mala kiflica, učenici četvrtog razreda izveli su prigodan recitatorski program, a učenici osmog razreda napravili su edukativnu prezentaciju o hrani i upozorili nas na glad u svijetu. Poslije blagoslova kruha i molitve učenici su se počastili pečenim kestenima.

OŠTARIJE, 18.listopada 2011. Učenici i djelatnici naše škole već nekoliko tjedana razgovaraju o jeseni, plodovima zemlje i hrani općenito. Želja svih je potaknuti zahvalnost za hranu, za sve osobe koji tu hranu proizvode, siju, žanju, melju, pripravljaju... ali isto tako i prema Bogu Stvoritelju. Učitelji su radili na buđenju svijesti o potrebi čuvanja hrane da se ne gazi po podu i dijeljenja s onima koji nemaju. 
Kruna svih ovih aktivnosti bila je danas u obliku male priredbe i izložbe kruha i plodova zemlje koje su priredili učenici sa svojim učiteljicama i roditeljima. Na kraju uslijedio blagoslov  našega župnika popa Ante Luketića. Sada su se svi mogli poslužiti pekarskim proizvodima i slasticama za koje je postojalo veliko nestrpljenje.

VOJNOVAC, 19. listopada 2011.- područna škola u Vojnovcu obilježila  je Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Kratak program sastojao se od tekstova čija je ideja bila potaknuti nas na razmišljanje o našem odnosu prema hrani, trudu koji je potreban da bi od zrna nastala cijela pogača te izrazimo zahvalnost Bogu  na darovanom daru. Molitvu je vodio Petar Šporčić, vjeroučitelj u školi, čije su nas riječi još jednom upozorile da čuvamo hranu, ne bacamo je te podijelimo s onima koji nemaju. - Irina Gračanin

TOUNJ,  Dani kruha - Uvjek kad je pozvan ,načelnik općine Tounj gosp.Sopek Ivica rado se odazove pozivu da  zajedno s nama podjeli zadovoljstvo koje prirede učenici svojim priredbama.Obilježili smo dane kruha.Malo pjesme,malo recitiranja,pratnja na klaviru fra Slavena i prezentacija računalom i projekcijskim platnom bili su sadržaj priredbe o kruhu.Osmi razred nas je Power Point prezentacijom prošetao kroz povijest kruha,od Egipta preko Rima do današnjih dana.S jedne strane razbacivanje ,a s druge glad i smrt zbog nedostatka kruha.Bogati zapad i gladna afrika,dva kontrasta,dva svijeta i dvije krajnosti.

Na kraju priredbe načelnik Sopek zamolio je učenike da više pripaze na klupe koje je općina postavila  iznad školskog igrališta,da se bolje odnose prema imovini.Također je razveselio učenike od petih do osmih razreda obećavši tisuću kuna pripomoći za izlet na slapove Krke.

Stolovi s kolačima  i kruhom očišćeni su u rekordnom vremenu.Treba spomenuti  kruh u obliku tounjskog mosta i suncokreta.

Petar Malnar,prof.   

 [više]

Maškare

Autor: PETAR MALNAR, 4. 3. 2011. 19:21

Optužnica

-         kriv je načelnik općine Tounj jer je donirao CD plejer MP3 najboljoj maski.
-         kriv je gosp.Klaudio  jer je nagrade uručio prvoj, drugoj i trećoj maski. Kriv je 100 % jer se  maskirao u njemačkog nogometnog reprezentativca Closea.
-         krive su učiteljica Milena, Bojana, Ankica, Valentina, Katarina i Anita što su priredile zadovoljstvo i veselje učenicima.
-         kriva je i osuđena na veliku kaznu teta Gordana jer je spekla fine i mekane krafne.
-         krivi su učenici od prvog do osmog razreda jer su sve dali od sebe kako bi se njihova maska svidjela ocjenjivačkoj komisiji.
-         polaznici male škole najviše su krivi jer su najmlađi i njima je trebalo najviše truda da se maskiraju.Nesmijemo zaboraviti njihovu tetu Bojanu.I ona je kriva.
 [više]

Dan škole u Tounju

Autor: PETAR MALNAR, 14. 12. 2010. 20:44

Danas su Sv.Lucija i Dan škole bili posebni. Cijeli prosinac je u ozračju dobrote, mira i tolerancije. Pružamo ruke jedni drugima, dajemo kolko možemo, dajemo od srca.
     Proslava dana škole odvijala se neobično. Po prvi puta nije bilo šablone.Načelnik općine Tounj pobrinuo se je da bude drukčije. Općina Tounj poklonila je učenicima škole predstavu „Sunce djever i Neva Nevičica “ Ivane Brlić-Mažuranić koju je izvela kazališna skupina društva “Naša djeca“ iz Ogulina.

 [više]

Posjeta biskupa

Autor: Anita Peter, 12. 3. 2010. 22:02

U četvrtak 11. 3. 2010. godine našu školu je posjetio biskup Gospićko- senjske biskupije, mons. Mile Bogović.

 [više]

Zimske radosti

Autor: Anita Peter, 24. 2. 2010. 10:55

Svi znamo da su kretanje i boravak na svježem zraku dobri za naše zdravlje, a pogotovo učitelji tjelesne i zdravstvene kulture. Tako je učiteljica Katarina Magdić iskoristila lijep zimski dan i puno snijega te s učenicima 5.-8. razreda održala nastavu na otvorenom. Učenici su se pripremili- donijeli opremu i pomagala (lopate), uhvatili se posla i hrpe snijega pretvorili u  velikog snjegovića.

 [više]

Ples pod maskama

Autor: Anita Peter, 13. 2. 2010. 22:31

U petak, 12. 02. smo u našoj školi obilježili dva događanja - maškare i Valentinovo te smo napravili ples pod maskama. Učenici su bili domišljati, potrudili su se i bilo je stvarno dobrih maski. Osim plesa bilo je tu i igri koje su osmislili učenici 8. razreda. Izabrane su i nagrađene najbolje maske koje je izabrao ocjenjivački sud, sastavljen od učitelja i učenika. Na kraju smo, prema narodnom običaju, pročitali optužnicu  krivcu za sve i spalili ga. 

 [više]

STOP nasilju

Autor: Anita Peter, 25. 1. 2010. 09:01

Naša mala škola odlučila se pridružiti borbi protiv nasilja pa smo 25. siječanj proglasili Danom nenasilja i obilježili ga na svoj način.

 [više]

Združena božićna priredba u Tounju

Autor: Josip Anušić, 20. 12. 2009.

Prva od tri božićne priredbe održana je hladne i snježne subotnje večeri, zadnju pred Božić, u školskoj sportskoj dvorani škole Tounj. Združena izvedba od preko 150 izvođača sastavljenih od domaćeg KUD-a  Tounjčica, KUD-a Modruš, Ženskog pjevačkog društva iz Oštarija uz starije osnovnoškolce iz škola Tounj, Josipdol i Oštarije pod vodstvom Nikoline Luketić uz asistenciju Barbare Srdarev, oduševila je sve nazočne Tounjce koji su se uspjeli probiti do škole po pravoj snježnoj mećavi i temperaturi od -10.

Tounjska publika je imala tu čast da prva pogleda premijerni nastup u ovom sastavu, a uz to i premijeru Božića po tounjski u stara vremena koju je prikazao domaći KUD Tounjčica. Oduševljena publika često je pljeskom prekidala izvođenje programa da bi nagradila izvođače. Spomenuti prikaz Božića u Tounju obilovao je brojnim likovima, situacijama u velikoj obitelji kakve su nekad bile. Ovdje je to bila obiteljska zadruga s čak tri snahe u kući s petnaestak djece, i sve to uz autentične, muzejske, rekvizite stare i po 100 godina i autentičnim lokalnim naglaskom. I sve ostale točke i nastupi utkane su u božićni ambijent izvođenjem kola, pjesama i prikazom pobožnosti i čestitanjem.

Po završetku priredbe, predstavnica domaćeg KUD-a, pozvala je sve nazočne da ostanu na druženju uz pjesmu, kolače, kuhano vino i čaj. Na kraju može se samo izraziti nada da će isto ovako oduševljenje publike biti polučeno na preostale dvije priredbe, u Josipdolu 21.12. i Oštarijam 22.12. s početkom također u u 19.30.

Slike s tounjske božićne priredbe.

 [više]

Dan škole u Tounju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anita Peter, 16. 12. 2009.

Dan škole u Tounju obilježen je 11. 12. 2009. godine zajedno s blagdanom Svetog Nikole.

 [više]

Predstava Rođenje

Autor: Anita Peter, 7. 11. 2009.

U srijedu 4.11.  je u našoj školi glumac Dražen Šivak izveo predstavu Rođenje (režija Zijah Sokolović). Zanimljivo je da je glumac bez ikakve scenografije i rekvizita, samo svojim pokretima, mimikom i glasom uspio zadržati pažnju učenika 45 min. 

 [više]

Tounjski kruh i plodovi zemlje

Autor: Anita Peter, 26. 10. 2009.

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje se obilježavaju svake godine u listopadu. Tada posebno govorimo, razmišljamo i zahvaljujemo za kruh, tako jednostavan, a nezamjenjiv. I mi smo se pridružili tom razmišljanju pa smo naše Dane kruha obilježili u srijedu 21.10. Bilo je tu raznih vrsta kruha, peciva i kolača, a da bi sve bilo svečanije priredili smo malu priredbu. Sve je započelo pjesmom Kruh koju je izveo mali zbor, a zatim su slijedili igrokazi, ples, još pjesme i recitacije. Nekoliko učenika viših razreda je pročitalo svoje literarne radove, a ostali su pružali podršku kao gledatelji i sve "začinili" svojim pljeskom. Na kraju je fra Slaven blagoslovio hranu pa smo mogli isprobati čiji je kruh ili kolač finiji. Jedan kruh nam je posebno privukao pažnju, vidjet ćete ga na fotografiji.

 [više]

Potreba svakodnevne tjelesne aktivnosti

Autor: Anita Peter, 26. 10. 2009.

Mjesec listopad pun je događanja, a jedan od dana koji se obilježavaju u ovom mjesecu je Svjetski dan pješačenja. Svi znamo da je boravak u prirodi, na svježem zraku koristan za naše zdravlje pa su 19.10. učenici viših razreda i njihovi nastavnici obilježili taj dan. Pješačenje i boravak vani smo iskoristili i za terensku nastavu iz geografije, prirode i biologije te likovne kulture. Pogledajte fotografije.

 [više]

"Dan bijelih majica"

Autor: Josip Anušić, 10. 9. 2009.

Povodom dana Hrvatskog olimpijskog odbora 10. rujna u matičnoj i svim našim područnim školama učiteljice tjelesne i zdravstvene kulture zajedno s drugim učiteljima pobrinuli su se da ovaj dan ne prođe bez spomena. Djeca su zamoljena da na taj dan dođu u školu u bijelim majicama, a u vrijeme nastave održane su kratke šetnje, utrke i druge sportske aktivnosti. Cilj je da mladi shvate korisnost kontinuirane tjelesne aktivnosti, naročito sporta, za zdravlje duha i tijela. U prilogu su slike učenika iz Tounja.

 [više]

Djeca nose svjetove na dlanu

Autor: Josip Anušić, 22. 3. 2009.

Povodom Dana OŠ Josipdol, pod geslom "Djeca nose svjetove na dlanu" učenici i učitelji iz PŠ Lucija Capan - Tounj pripravili su priredbu kojom su oduševili sve nazočne.
    Svečanost proslave otvorila je ravnateljica škole Zorica Jurašić riječima dorodošlice i pozdravom nazočnima: ravnateljima škola ogulinskog kraja, načelnicima općina, gostima iz vrtića, učenicima i njihovim roditeljima.
    Sportska dvorana škole odjekivala je pjesmom i riječima mladih glumaca. Moglo se vidjeti bogatstvo izričaja i oblika, kratkih formi dramsko scenskog izražavanja, zborskog i grupnog pjevanja, igre i kola u narodnim nošnjama tounjskog kraja. Svaka točka programa pozdravljena je burnim pljeskom.

 [više]

 Facebook škole
Lista linkova je prazna
 

         

Oglasna ploča
Novo u "literarnom"
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju