preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Nastava  > Vjeronauk
Meditacije

Prva pričest u Oštarijama i Josipdolu

Autor: Josip Anušić, 28. 5. 2009.

Vjeroučenici trećih razreda OŠ Josipdol i PŠ Oštarije ove godine su imali u svojim župama na isti dan svečanost primanja Prve pričesti, tj. potpuno sudjelovanje u sakramentu euharistije. Ovim činom nastavili su vršiti Isusovu veliku želju izrečenu na posljednjoj večeri: "ovo činite meni na spomen!"  Sveta hostija, kruh nebeski, hrana djece Božje za duhovni rast daje snagu i mir na putu odrastanja i života. Dan prije vjeroučenici su prvi puta pristupili još jednom sakramentu vrlo važnom za svakog vjernika, to je sakrament pomirenja, ispovijedi. Oba sakramenta spadaju u grupu onih koji se mogu i trebaju često primati.

Župa Oštarije imala je dvadeset i jednog prvopričesnika. Njih šesnaest su vjeroučenici iz Oštarija, a petero je iz filijale u Skradniku. Župnu katehezu i pripravu za ovu svečanost provodio je svake subote o. Ivan Podgorelec, župniki župe Oštarije. Prvopričesnici u bijelom, sa svijećom u ruci u procesiji su ušli u crkvu zajedno sa svojim roditeljima. Pozdrav gostiju, zahvala roditeljima, molitvu vjernika i zahvala Bogu za ovaj nebeski dar izveli su vjeroučenici s prigodnim recitacijama, a njima za "dar" pjevali su njihovi stariji prijatelji iz PŠ Oštarije zajedno s velikim zborom pjevača.

Župa Josipdol je imala dvanaestero prvopričesnika i svi pohađaju OŠ Josipdol. Crkva je bila tijesna da primi sve koji su htjeli vidjeti "anđelčiće" u bijelom. Za ovu prigodu imali su izrađene bijele svilene šalove s natpisom o Prvoj pričesti na jednom kraju i svojojm slikom na drugom kraju šala. Recitacije su pomno birane i takle su srca roditelja, rođaka i susjeda. Kao zahvalu za ovaj dan, za dar života kojeg primiše od Boga po roditeljima prvopričesnici su sami otpjevali lijepu šansonu koju su uvježbali s gospođom Rendulić, orguljašicom župnog zbora. Druženje je potrajalo i iza mise. Roditelji prvopričesnika počastili su kolačima i sokovima sve koji su bili na na ovom, za njih, velikom danu.

Prvopričesnici župe Oštarije

Pogledajte više fotografija u foto galeriji.

Prvopričesnici župe Josipdol
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju