preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Nastava  > Vjeronauk
Katolički vjeronauk

Vjeronauk se u našoj školi izvodi u matičnoj i svim područnim školama. U šk. godini 2009./2010. uposlena su tri vjeroučitelja za sve škole: Vlč. Petar Šporčić i fra Slaven Mijatović rade na svojim župama, a vjeroučitelj Josip Anušić ima nastavu vjeronauka u punoj satnici uz razredništvo. Ovdje će biti predstavljene aktivnosti vjeroučenika, izleti, posjeti, hodočašća, osim onih redovitih i neki uspjeli radovi.

Meditacije

Iz vjeronaučne bilježnice

Autor: Luka Krznarić, Doris Božičević, Josip Anušić, 2. 7. 2010. 18:50

Od OSTARIJE-DJECJE-biljeznice-2010

Nastava je prestala prije dva tjedna. Zadnje sate vjeronauka iskoristili smo za pregledavanje vježbenica i bilježnica, da se podsjetimo što smo to sve radili kroz godinu. Svi smo ostali "paf" kad smo vidjeli koliko je tu lijepih i prelijepih crteža, i vidjet ćete,  s vrlo zanimljivim detaljima. Zamolio sam djecu, da svi, baš svi, koju mogu i imaju mogućnost kod kuće skenirati svoje crteže koje izaberu po svojoj volji, a onda ćemo ih objaviti na internetu. Evo prvih koji su bili vrijedni: mlade dame Doris i Iris, te mladi gentlmen Luka. Uživajte i nadajmo se još kojem lijepom crtežu kao osvježenju za ljetne dane. Hvala djeco!!!

 [više]

Naši učenici primili sakrament sv. potvrde

Autor: Josip Anušić, 27. 6. 2010. 02:19

Od OŠTARIJE JOSIPDOL 26-6-2010 sv. potvrda

(26.6.2010.) Mladi pripravnici za sakrament potvrde iz župa Oštarije i Josipdol željno su iščekivali ovaj trenutak kada su polaganjem biskupovih ruku i mazanjem svetom krizmom primili darove Duha Svetoga.  Subotnje popodne, od idealnog, pokvarila je slaba kiša. Ipak, ozbiljnost, važnost i svečanost trenutka bila je na visini događaja. Župa Gospa od Čudesa, Oštarije, imala je podjeljivanje sakramenta potvrde u 16 sati, a župa sv. Josip, Josipdol, u 19.30 sati u župnim crkvama. Mnoštvo vjernika, rodbina i prijatelji, došlo je podijeliti radost ovoga događanja sa slavljenicima. Radosno, pozorno i s pjesmom sudjelovalo se u euharistiji koju je predvodio mjesni biskup mons.dr. Mile Bogović. Potvrđenicima i roditeljima upućena je ista poruka: ako bi Duh Sveti pozvao nekoga iz ove sredine na svećenički i redovnički život, ne oglušujte se na taj životni poziv. Molite za njega. Dan ranije sakrament potvrde primili su i mladi Tounja.

 [više]

Prva pričest u Oštarijama i Josipdolu

Autor: Josip Anušić, 28. 5. 2009.

Vjeroučenici trećih razreda OŠ Josipdol i PŠ Oštarije ove godine su imali u svojim župama na isti dan svečanost primanja Prve pričesti, tj. potpuno sudjelovanje u sakramentu euharistije. Ovim činom nastavili su vršiti Isusovu veliku želju izrečenu na posljednjoj večeri: "ovo činite meni na spomen!"  Sveta hostija, kruh nebeski, hrana djece Božje za duhovni rast daje snagu i mir na putu odrastanja i života. Dan prije vjeroučenici su prvi puta pristupili još jednom sakramentu vrlo važnom za svakog vjernika, to je sakrament pomirenja, ispovijedi. Oba sakramenta spadaju u grupu onih koji se mogu i trebaju često primati.

 [više]

Obnova bračnih zavjeta povodom 50 godina braka

Autor: Josip Anušić, 3. 5. 2009.

Na nedjeljnoj misi 3. svibnja u župnoj crkvi u Oštarijama bili smo svjedoci krštenja malog Luke što je u ovoj župi , hvala Bogu češći događaj. Neobično je bilo obnavljanje bračnih zavjeta bračnog para Božičević iz Skradnika povodom 5o godina zajedničkog života.

 [više]

Cvjetnica u Oštarijama

Autor: Josip Anušić, 6. 4. 2009.

Crkva Majke Božje od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina na ovu Cvjetnicu bila je popunjena velikim mnoštvom vjernika kao rijetko kada. Naročito je bio veliki broj djece, njihovih roditelja i mladih. Misa je započela procesijom oko zidina crkve. Djeca i mladi s buketima cvijeća i masline na početku procesije hodeći uz stare zidine poticali su maštu na stvarnu sliku onog vremena, kao da su ta djeca istrčala pred Isusa i pred tim zidinama i portalima mahali u znak dobrodošlice, a uz pjesmu Hosana koju je pjevao župni zbor s narodom. Pravi proljetni dan, sunčevim svjetlom obasjana priroda u buđenju, probudila je mnoge na čekanje pravog Buđenja-Uskrsa. Svjetlo Kristovo neka probudi i svijetli ovom naraštaju na životnom putu.

 [više]

Invalidne osobe radosno dočekali naše vjeroučenike

Autor: Josip Anušić, 28. 3. 2009.

"Odbor" za doček i ispraćajVjeroučenici, stariji osnovnoškolci, Josipdola i Oštarija posjetili su 28. ožujka Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju "Sv. Vinko Paulski" - Oborovo. Posjet je ostvaren u organizaciji zaklade "Vučić", a ovaj vid pomoći i osvješćivanja za potrebe osoba potrebnih stalne tuđe njege provodi vjeroučiteljica Gordana Bertović iz Zagorja og. u suradnji s drugim vjeroučiteljima. U ovaj vid suradnje već četvrti put uključio se vjeroučitelj Josip Anušić sa svojim vjeroučenicima i njihovim razrednicima iz škole.

 [više]

Blizanci u majčinom stomaku

Autor: Josip Anušić, 27. 3. 2009.

(Prva beba)1: Vjeruješ li u život poslije rođenja?
2: Naravno, sigurno postoji nešto nakon rođenja. Možda smo
ovdje baš zato da se pripremimo na život poslije rođenja.
1: To je glupost. Nema života poslije rođenja. Kako bi taj život
uopće izgledao?
2: Ne znamo točno, ali uvjeren sam da će biti više svjetla i da
ćemo moći hodati svojim nogama i jesti svojim ustima.
1: To je potpuna glupost. Znaš da je nemoguće trčati. I jesti
svojim ustima, pa zato imamo pupčanu vrpcu. Kažem ti: poslije rođenja nema života!
2: Pupčana vrpca je prekratka. Uvjeren sam da postoji nešto
poslije rođenja. Nešto posve drugačije nego ovo što živimo sada.
1: Ali, nitko se nije vratio odande. Život se poslije rođenja
završava. Gotovo!!! Osim toga život nije ništa drugo nego postojanje
u uskoj i mračnoj okolini.
2: Pa ne znam baš točno kako izgleda život poslije rođenja, ali
ćemo u svakom slučaju sresti našu mamu. Ona će se zatim brinuti za nas.
1: Mama? Hahha, kako si smiješan. Ti vjeruješ u mamu? Pa gdje bi po tvome ta mama
bila?
2: Svuda oko nas, naravno. Zahvaljujući njoj smo živi, bez nje ne
bismo uopće postojali.
1: Ne vjerujem! Mamu nisam nikada vidio, zato je jasno da ne
postoji.
2: Da moguće je, ali ponekad, kada smo potpuno mirni, možemo
je čuti kako pjeva i miluje naš svijet. Znaš, uvjeren sam da život poslije rođenja zapravo tek započinje.

 [više]

S mladomisnikom proslavili Blagovijest

Autor: Josip Anušić, 25. 3. 2009.

Ovaj veliki blagdan i najavljeni mladomisnik o. Dražen-Marija koji je predmolio koncelebrirano misno slavlje učinili su ovaj dan posebno svečanim i radosnim za župljane i ove župe i nekoliko hodočasnika iz Plaškog, Ogulina i drugih susjednih župa. Misi su nazočili i oštarski osnovnoškolci, a mnogi od njih su obukli ministrantska odijelca i služili kod oltara, svojom pojavom bili su živi ures lijepom Gospinom oltaru ove crkve. Uz mladomisnika koncelebrirali su svećenici gosti iz susjednih župa. Djeci ali i odraslim vjernicima posebno je bilo zanimljivo primanje mladomisničkog blagoslova polaganjem ruku na svakog pojedinačno. O. Dražen-Marija još je dugo iza mise ostao i strpljivo polagao ruke na vjernike koji su mu ujedno izražavali sve najbolje želje na početku njegovog svećeničkog života.

 [više]

Proslava Dana župe i Općine - Sv. Josip 2009.god.

Autor: Josip Anušić, 23. 3. 2009.

Župa sv. Josipa i općina Josipdol slavili su svoj dan 19. ožujka, na sam blagdan sv. Josipa. Svečanost je započela procesijom i nastavila svetom misom koju je predvodio biskup Ilija Janjić iz Boke Kotorske u Crnoj Gori. S okupljenim mnoštvom vjernika iz Josipdola i susjednih župa u koncelebraciji s biskupom bili su i svećenici iz ogulinskog dekanata.
Slavljeničkoj atmosferi pridonijeli su i članovi udruženja i institucija koje djeluju na području ove općine: čelništvo općine, vatrogasci, križari, učenici viših razreda naše škole i dr. Pod misom je pjevao župni zbor i uz oltar precizno služilo nekoliko mladih ministranata.

Na kraju mise, župnik vlč. Ilija Janjić, zahvalio se svima na doprinosu da sve bude svečanije, a najviše visokom gostu, ocu biskupu Iliji Janjiću što je došao iz tako udaljenog mjesta i uputio svoju pastirsku riječ u propovijedi (u nastavku donosimo je u cijelosti). Predao je biskupu novčani dar koji su župljani skupili za mitru (biskupsku kapu), a za općinske prostorije predao je umjetničku sliku sv. Josipa u ruke načelnika Zlatka. Načelnik općine Zlatko Mihaljević darivao je biskupa umjetničkom slikom Josipdola sa željom da ga podsjeća na ovaj dan i da ga potakne na ponovni dolazak. Ručak za goste župe i općine priređen je u restoranu Gradina.

Samo da se podsjetimo da je sv. Josip zaštitnik Hrvatske, Crkve, očeva, bolesnih i umirućih. Svakako moćan zagovornik kojem se možemo obraćati često u molitvi.

 [više]

Prvačići Oštarija - upoznavanje muke Isusove

Autor: Josip Anušić, 17. 3. 2009.

Prvačići PRO "Siniše i Zrinka Rendulića" iz Oštarija pod satom vjeronauka posjetili su župnu crkvu Gospe od Čudesa s ciljem da upoznaju Križni put i muku Isusovu putem postavljenih postaja. Dočekao nas i je pozdravio o. Ivan, župnik koji se zajedno pomolio s djecom, a na kraju molitve djeca i vjeroučitelj Josip zajedno su zapjevali pjesmu Isuse volim te.

 [više]

Vjeronaučna olimpijada na razini biskupije

Autor: Josip Anušić, 2. 3. 2009.

Srednja škola u Ogulinu bila je domaćin ovogodišnjeg natjecanja učenika u Vjeronaučnoj olimpijadi na temu: "Franjo Asiški u izgradnji Crkve". Nakon izlučnih natjecanja u školi našu školu predstavljali su: Filip Franjković i Tea Grba 6. raz. i Marko Tunjić 8.raz. iz PŠ Oštarija, te Anamarija Muhar 7. raz. OŠ Josipdol. Naši učenici nakon napetog i uzbudljivog drugog i trećeg kruga natjecanja osvojili su odlično drugo mjesto.

 [više]

Tri stabla

Autor: Josip Anušić, 4. 2. 2009.

VBila jednom tri stabla na brdu u šumi. Razmatrali su svoje nade
i snove kada prvo stablo reče: "Jednog dana, nadam se, ja ću postati
kovčeg za blago. Možda ću biti ukrašen zamršenom rezbarijom i svatko
će vidjeti ljepotu." Tada drugo stablo reče: "Jednog dana ja ću biti
moćan brod. Nosit ću kraljeve i kraljice preko voda i plovit ću do
krajeva svijeta. Svatko će se osjećati sigurnim u meni zbog snage moga
trupa." Konačno treće stablo reče: "Ja želim narasti i biti najviše i
najravnije stablo u šumi. Ljudi će me vidjeti na vrhu brda, gledat će
na moje grane i mislit će na nebesa i na Boga i kako sam im blizak. Ja
ću biti najznačajnije stablo svih vremena i ljudi će me se uvijek
sjetiti".

 [više]

Obitelj

Autor: Josip Anušić, 4. 2. 2009.

Zaletjela sam se u stranca dok je prolazio,
''O, oprostite mi, molim vas!'' bio je moj odgovor.

On je rekao, ''Molim vas, oprostite vi meni;
nisam vas vidio.''

Bili smo tako učtivi, taj stranac i ja.
Otišli smo svojim putem i pozdravili se.

Ali kod kuće se pričala drugačija priča,
kako smo tretirali svoje voljene, mlade i stare.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 RSS Reader

Iz života Crkve
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 500
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404

Album

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


PETAR MALNAR
4. 5. 2011. 00:46
PETAR MALNAR
21. 3. 2011. 23:00
PETAR MALNAR
24. 2. 2011. 00:33
PETAR MALNAR
20. 12. 2010. 10:39
Valentina Rahan
29. 3. 2010. 00:02
Josip Anušić
5. 12. 2009. 16:59
LUKA BOŽIČEVIĆ
31. 10. 2009. 13:57
Josip Anušić
25. 6. 2009. 14:50
Josip Anušić
12. 6. 2009. 01:44
Josip Anušić
12. 6. 2009. 01:44
Josip Anušić
2. 6. 2009. 01:07
Josip Anušić
2. 6. 2009. 00:39
Josip Anušić
29. 5. 2009. 00:30
Josip Anušić
29. 5. 2009. 00:29
Josip Anušić
15. 5. 2009. 01:26
Josip Anušić
15. 5. 2009. 01:23
Josip Anušić
16. 4. 2009. 22:04
Josip Anušić
5. 4. 2009. 21:58
Josip Anušić
28. 3. 2009. 21:46
Josip Anušić
20. 3. 2009. 18:14
Josip Anušić
4. 3. 2009. 00:27
Josip Anušić
18. 2. 2009. 11:24
IVANA ŽANIĆ
15. 2. 2009. 18:26
Josip Anušić
7. 2. 2009. 18:28
Josip Anušić
6. 2. 2009. 20:43
EMILIJA MIHALJEVIĆ
5. 2. 2009. 18:43
EMILIJA MIHALJEVIĆ
5. 2. 2009. 18:34
Josip Anušić
25. 1. 2009. 21:47DokumentiCMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju