preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

A u nas ...

Hodočasnici branitelji u Oštarijama

Autor: Josip Anušić, 30. 11. 2012.

Ispred područne škole u Oštarijama, 30. listopada branitelji hodočasnici zapalili su svijeće na spomen obilježju poginuloj braći Siniši i Zrinku Renduliću po kojima ova škola nosi ime.Molitvu učenika i branitelja predvodio je župnik pop Ante.

Malo iza kraja šestog školskog sata, 13.15, pred školu "Siniša i Zrinko Rendulić" u Oštarijama stigli su hodočasnici na putu od Plitvica, spomenika Josipu Joviću prvoj žrtvi Domovinskog rata, do Ogulina pred spomenik hrvatskim braniteljima. Ovo hodočašće u znaku je spomena na 22 poginula Prva hrvatska redarstvenika, te zahvale za oslobođajaću presudu našim generalima. Hodočasnici su putem odavali počast pored svakog spomen obilježja na Domovinski rat i žrtve: u Saborskom na 4 mjesta, a na poseban način kod spomenika "Slomljena golubica" podignutog na mjestu ubojstva 22 Saborčana, zatim u Plaškom kod spomen obilježja prvom predsjedniku Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, te pred spomen pločom dvojici poginule braće Siniši i Zrinku Renduliću ispred škole koja nosi njihovo ime. Put, započet u četvrtak 29. studenog na Plitvicama dovršava 1. prosinca u Ogulinu paljenjem svijeća i svetom misom u 10 sati.

Hodočasnike pristigle u Oštarije dočekali su učenici viših razreda ispred svoje škole, načelnik općine Josipdol Zlatko Mihaljević, župnik u Oštarijama pop Ante, te drugi branitelji. Dobrodošlicu je izrazio voditelj škole Josip Anušić, uz predstavljanje ovoga hodočašća nazočnim učenicima s porukom da branitelji ne prestaju činiti ono što su činili početkom Domovinskog rata: stavljaju sebe na raspolaganje u ljubavi prema Domovini i vjeri. Žrtvovali su se kako onda, tako i sada. Ovim hodočašćem izražavaju zahvalnost za slobodu i poručuju da se Domovinski rat i žrtve u njemu ne smiju zaboraviti.

Osvježenje, okrjepu i topli prostor organizirali su DVD Oštarije u svojim prostorijama gdje su hodočasnici branitelji malo odmorili prije posljednje etape. Cijelim putem pratila ih je kiša ili snijeg. Uistinu su podnijeli veliku žrtvu i ovaj put u miru. Želimo njima, pa i svima nama, da poruka koju žele ovim hodočašćem odaslati dođe do svih. 

klik za VIŠE FOTOGRAFIJA
Facebook škole

 

         

Oglasna ploča
Novo u "literarnom"
Korisni linkovi
 > Škole
 > MZOS
 > AZOOTražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju