preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

A u nas ...

Shema školskog voća

Autor: Josip Anušić, 27. 1. 2014.

Kao što već slutite iz naslova, riječ je o aktivnosti koja ima za cilj promicati zdravu prehranu kod djece i poticati ih na veću zastupljenost voća i povrća u dnevnim obrocima radi prevencije i smanjenja debljine. Ovo je projekt koji se zajednički financira sredstvima proračuna Europske unije za poljoprivredu i proračuna Republike Hrvatske. U projekt je za vrijeme njegovog trajanja uključen jedan obrok tjedno od voća ili povrća, ali i izrada materijala i edukacija učenika i njihovih roditelja.

Edukacija je danas, 27. siječnja 2014., započela u našim područnim školama Modruš i Oštarije, u srijedu Vojnovac i Josipdol, a petak Skradnik i Tounj. Uključeni su djeca od 1.-do 4. razreda i razredne učiteljice. Savjetovanje i prezentaciju provodi dr.sc. Mirna Ceranić iz Savjetodavne službe za poljoprivredu.

Evo i nešto podataka iz programa projekta: Shema školskog voća, sustav posebnih pomoći koji ima za cilj:

 

  • promovirati zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani djece kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi
  • oblikovati prehrambene navike djece i ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli 
  • omogućiti dodatni obrok svježeg voća i povrća djeci u osnovnim školama

 

  • 15,2 % djece imalo povećanu tjelesnu masu
  • 11,2 % djece bilo je debelo.
  • Uzroci su u kombinaciji loših prehrambenih navika i nedovoljne i neredovite tjelesne aktivnosti što pogoduje nastanku debljine i razvoju nekih kroničnih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti, hipertenzije, hiperlipidemije i debljine u odrasloj dobi.

     
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju