preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

Učenički literarni radovi

Ogovaranje

Autor: DORA HERCEG, 23. 5. 2013.

Ogovaranje je zdravo. To je činjenica - smanjuje stres. No, je li naše zdravlje važnije od dobrog odnosa? Na primjer, ogovarali ste prijateljicu sa susjedom i oslobodili se stresa. No, je li vaša prijateljica to saznala i ''otkantala'' vas te ste sad opet pod stresom? Mislim da je bolje ne dovesti se u ovakvu situaciju.

Ogovaranje je zdravo. To je činjenica - smanjuje stres. No, je li naše zdravlje važnije od dobrog odnosa? Na primjer, ogovarali ste prijateljicu sa susjedom i oslobodili se stresa. No, je li vaša prijateljica to saznala i ''otkantala'' vas te ste sad opet pod stresom? Mislim da je bolje ne dovesti se u ovakvu situaciju. Također, mislim da je dobro malo ogovarati jer tako otkrivamo mišljenje drugih i nalazimo nekog sličnog razmišljanja pa postajemo bliskiji s tom osobom.

Ogovaranje je zapravo kao čokolada - slatko malo nužno zlo. Znamo da ne smijemo, znamo da nije u redu, ali si jednostavno ne možemo pomoći. Znam da svi ogovaramo sve, i to je normalno. Svi smo mi ljudi i svi kad - tad moramo reći svoje mišljenje, često putem ogovaranja, pogotovo kad nam ''žrtva'' ogovaranja da povod za to. Naravno da bih ja rekla da mi razrednica nije normalna kad bi došla na sat samo u donjem rublju i vjerujem da bi se moja susjeda u klupi složila sa mnom. Naravno da i ja ogovaram ljude, ponekad čak i one meni bliske. A ako računam na svoju predragu majčicu na koju nikad nisam ljuta i koja me nikad ne živcira te preslatku braću koja su najmirnija djeca na svijetu, onda je to više nego ponekad.

Samo želim reći da bismo trebali ogovarati, ali sve u mjeri. Smijemo mi koristiti to malo, nužno zlo.

Dora Herceg, OŠ Josipdol, VII.a
Smijehom sam pobijedio ljutnju

 Na prvi dan škole kada su praznici jurećim motorom brzo otišli bio sam tako ljut i umoran što mi se nisu ni javili  ili napisali oproštajno pismo. No, kada me baka probudila punim vrčom hladne vode ( jer se nisam mogao probuditi) lijeno sam se digao i sporo obukao. A ti praznici su jako bezobrazni. Ništa im ne smijete vjerovati. Nadam se da bar uživaju na Havajima. A pogledajte mene! Umoran i nenaspavan!  I još k tome zakasnim na autobus. I prije nastavka moram vam reći da bih mogao od oblaka ljutnje dignuti slona. No hvala Bogu da smo imali automobil. Najbržom brzinom dojurili smo do škole. Ali iskreno, bilo bi bolje da je naš automobil imao klizaljke. Toliko o vremenskim uvjetima na cesti. Nakon toliko pričanja smo stigli. Prijatelji su vidjeli da nešto nije u redu pa su radili najsmješnije grimase i smijeh je u borbi s ljutnjom krvavo pobijedio.

 

  Matej Vuković, 4. r.


CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju