preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

Učenički literarni radovi

Moje bezbrižno djetinjstvo

Autor: Petra Žilić, 21. 11. 2012.

Sjedim tako i razmišljam o priči koju je napisao Siniša Glavašević. Potaknula me je da razmišljam kako imam bezbrižno djetinjstvo.

         Za vrijeme Domovinskog rata djeca Vukovara nisu ni razmišljala o igri i zabavi, već kako će pobjeći na sigurno mjesto. Gledali su kako ratni avioni lete nebom, kako mnogi ljudi ostaju bez domova, gledali su prikaz grada u kojem kao da nema života. Nije bilo smijeha ni veselja, već zabrinutost i tama. Mnogi djetinjstvo nisu ni imali. Zato su nama pružili bezbrižno djetinjstvo. Imamo sve što nam srce poželi, mnogo puta mama mi zna reći da sve to što mi imamo ona nije imala ni pola.

          U današnje vrijeme djeca su bez brige, nema rata, u mislima su im samo: igra, druženje s prijateljima i učenje. Meni je odlično, uživam dok mogu. Kad samo pomislim kako je djeci razrušenog Vukovara bilo djetinjstvo, nemamo pravo žaliti se da nam je loše jer mi smo sretna djeca.

                                                      Petra Žilić, 5. razred 
Smijehom sam pobijedio ljutnju

 Na prvi dan škole kada su praznici jurećim motorom brzo otišli bio sam tako ljut i umoran što mi se nisu ni javili  ili napisali oproštajno pismo. No, kada me baka probudila punim vrčom hladne vode ( jer se nisam mogao probuditi) lijeno sam se digao i sporo obukao. A ti praznici su jako bezobrazni. Ništa im ne smijete vjerovati. Nadam se da bar uživaju na Havajima. A pogledajte mene! Umoran i nenaspavan!  I još k tome zakasnim na autobus. I prije nastavka moram vam reći da bih mogao od oblaka ljutnje dignuti slona. No hvala Bogu da smo imali automobil. Najbržom brzinom dojurili smo do škole. Ali iskreno, bilo bi bolje da je naš automobil imao klizaljke. Toliko o vremenskim uvjetima na cesti. Nakon toliko pričanja smo stigli. Prijatelji su vidjeli da nešto nije u redu pa su radili najsmješnije grimase i smijeh je u borbi s ljutnjom krvavo pobijedio.

 

  Matej Vuković, 4. r.


CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju