preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

Terenska nastava – Lika

Autor: Tihana Sabo, 20. 10. 2017.

U petak, 13. listopada 2017. godine, učenici od 5. do 8. razreda OŠ Josipdol, PŠ Oštarije i PŠ Tounj zajedno sa svojim razrednicima i ravnateljicom, bili su na terenskoj nastavi u Lici gdje su posjetili Perušić, Smiljan i Udbinu. 
Na terenskoj nastavi bilo je ukupno 146 učenika i jedan roditelj u pratnji djeteta. 
 
 
.

Krenuli smo u ranim jutarnjim satima, a prvo odredište bio je Pećinski park Grabovača u Perušiću u kojem smo, uz stručno vodstvo, u tri grupe, razgledali špilju Samograd te naučili ponešto o njenoj povijesti i vidjeli znamenitosti koje ona krije.
Nakon razgledavanja špilje, oko 11 sati, uputili smo se prema mjestu Smiljan te ondje u dvije grupe razgledali Memorijalni centar poznatog izumitelja, elektrotehničara i fizičara Nikole Tesle. Stručni vodič proveo nas je kroz rodnu kuću Nikole Tesle te nam ispričao brojne zanimljivosti vezane uz njegov život i rad. Posjetili smo i Teslin laboratorij u kojem nas je vodič upoznao s njegovim izumom - tranformatorom, a učenici su imali priliku držati neonske lampe bez kabla i bez žice, koje su zasvijetlile kada se transformator uključio, što je izazvalo veliko oduševljenje učenika.  
Nakon toga smo u Multimedia centru pogledali dokumentarni film o Nikoli Tesli, kupili poneki suvenir i igrali se na dječjem igralištu koje je uređeno tako da podsjeća na neke Tesline izume. 
Oko 15 sati došli smo u Udbinu gdje smo, uz vodstvo svećenika, razgledali Crkvu hrvatskih mučenika te usput saznali ponešto o povijesti tog kraja. 
Puni dojmova i veseli zbog lijepo provedenog dana, kućama smo se vratili oko 19 sati. 

Fotogalerija
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju