preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

Robotičari na natjecanju

Autor: Katarina Butković, 15. 12. 2016.

Pozitivna nervoza, ali to je valjda uvijek tako prije nečeg važnog!

Pa tako i tog utorka ujutro, nešto ne ide doručak, ne ide kava... Bliži se vrijeme polaska! Kamo? Pa u Draganić, na natjecanje robotičara! :)

 

Znamo da ćemo napokon moći pokazati što radimo već skoro dva mjeseca, kako programiramo, učimo, ali se pri tome ne zaboravimo i zabavljati, jer tako je učiti najlakše.

Školu će predstavljati učenici iz Oštarija, Lea, Ante, Edi i Dino...iako nas ima još, no ovaj put mogli smo povesti samo 4 najbolja po rezultatima sa prethodnih on line natjecanja.

Prvo iznenađenje nam je stiglo još 6.12. kada nam je dragi Sveti Nikola na prozoru zbornice ostavio majice s logom natjecanja i našim imenima kako bismo bili pravi tim! :)

Vozit će nas učitelj Josip, u pratnji nam je ravnateljica Anđelina, mene će pokupiti u školi u Tounju.  Dolazi školski kombi, još jednom provjeram jesam li ponijela sve potrebno učenicima za natjecanje-roboti su tu! To je valjda to.  Mislim, ako su i oni nervozni kao i ja…jao!  Ali otvaraju se vrata, oni se uvalili na sjedalima, slušalice na ušima, glazba trešti, osmjeh na licu. Pa da, rekoh, nema potrebe za nervozom, sve znaju a treba se malo i družiti i zabaviti, i sva ona nervoza se raspršila u trenu!

U Draganiću smo lijepo dočekani, učenici su se družili u zajedničkom prostoru uz sok, čaj i grickalice, a mi mentori smo imali zadnji dogovor oko natjecanja i kava na stolu koju sam sada napokon mogla smireno popiti  .  ;) 

Samo natjecanje je održano u školskoj dvorani istovremeno na 3 staze.  Natjecalo se je 19 timova iz isto toliko škola, dakle oko 75 učenika. Zadatak je bio da robot prođe stazu u obliku božićnog drvca, i pri tome skuplja božićne ukrase koji su ujedno skupljeni bodovi na stazi, a da svjetla na robotu na svakom novom dijelu staze svijetle drugom bojom.    I naravno, natjecanje otvara OŠ Josipdol, Edi je prvi od svih.  Mali problemi na početku, ali krenuo je i njegov robot.  Pa Dino bez problema, Lein također bez problema i na kraju Ante, a robota opet  ulovile neke mušice.  ALI, svi su stazu prošli i pri tome svaki od njih osvojio maksimalnih 450 bodova!!!!   Nema veće sreće. Službeni rezultati o poretku će nam stići kroz par dana jer će sekunde vožnje odlučivati, no mi smo jako zadovoljni!

Novi smo u projektu Croatian Makers Lige, sve smo učili sami bez edukacije, nalazimo se izvan nastave, u popodnevnim satima, obično iza 14h kada učenicima završi 7.školski sat. Nekada ne stignemo ni na ručak na vrijeme, pa mame zovu, a oni neće kući ili obično kažu: „Evo mama, samo da još probam nešto promijeniti u programu, evo samo da još snimimo jednu vožnju, evo sad ćemo…“  i slične isprike i onda je meni kao njihovoj mentorici srce veliko kao kuća  jer baš u redovnoj nastavi ne možete doživjeti da dijete ne želi kući iz škole! Odličan osjećaj! 

I zbog toga idemo i dalje. Sljedeći je korak uključiti i mlađe učenike te oformiti i mlađu grupu koja bi se natjecala! 

Natjecanja će se provoditi do kraja školske godine  te ako budemo sudjelovali na svima  za školu ćemo u trajno vlasništvo osigurati 5 robota. Nagrada i više nego primamljiva!

I na kraju hvala mojim robotičarima!

A vi nas i dalje pratite na web stranici škole, na facebook  stranici „Oš Josipdol i područne škole“, kao i stranici „Škola Oštarije“.

FOTOGALERIJA

                                                                           Katarina Butković 

 

 

 

 

 

 

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju