preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

"Ča veliki, ča mali" - učenička zadruga

Učenička zadruga "Ča veliki ,ča mali" djeluje u PŠ Siniše i Zrinka Rendulića u Oštarijama.

Ponovno je počela s obavljanjem svoje djelatnosti nakon 16 godina. Naime,naša zadruga osnovana je davne 1957. godine i bila je uglavnom poljoprivrednog usmjerenja. Zbog ratnih događanja prestala je s radom 1990. godine, a 13.12.2006. održana je obnoviteljska skupština na inicijativu učiteljice Zorice Jurašić. Uz svesrdnu pomoć učitelja, pomoćnog osoblja škole, roditelja i učenika zadruga je počela s radom. U sastavu zadruge djeluju četiri sekcije: veziljska, kreativna radionica, likovna grupa i cvjećarska sekcija.

Nošeni maštom članovi zadruge raspoznaju ljubav prema prirodi, vrijednostima ljudskog rada te zaštiti okoliša i njegove baštine. Prvi puta svoje uratke predstavili su na božićnom sajmu 15. i 16. prosinca 2006. Mještani, roditelji učenika bili su ugodno iznenađeni božićnim asortimanom.
Učenici sa velikim zadovoljstvom dolaze na satove sekcija, razvijaju radne sposobnosti, međusobnu suradnju sa učenicima, učiteljima i roditeljima, te zadovoljni odlaze kućama.


Vijesti

Ča veliki, ča mali na smotri u Ozlju

Autor: VIKTORIJA PRIBANIĆ, 2. 6. 2009.

Na IX. Županijskoj smotri učeničkih zadruga i V. Međužupanijskoj smotri u Ozlju sudjelovalo je deset učeničkih zadruga i dvije kao gosti. Među njima i zadruga PŠ Oštarije.

Učenička zadruga „Ča veliki, ča mali“ iz PŠ „Siniša i Zrinko Rendulić“ iz Oštarija predstavila se svojim radovima po prvi puta iako djeluje skoro tri godine. Djelovanje zadruge i prezentaciju radova uspješno su izvele učenice Doris Ilovača, Tea Grba i Martina Kesner pod vodstvom učiteljica Mirjane Petrak i Viktorije Pribanić. Predstavili su se vezenim nadstolnjacima (šlinganje), oslikanim staklenim tacnama i bocama te ukrasnim kutijicama. Motiv koji je bio istaknut na svim radovima je zapravo detalj s oltara u crkvi Gospe od Čudesa. Osvojile su 5. mjesto. Učenice su izjavile da se nisu nadale takvom uspjehu i osjećaju se kao da su prve.

Osim u ugodnom druženju s ostalim zadrugarima iz Ozlja, Rečice, Generalskog Stola, Draganića, Vojnića, Karlovca i Plitvica, učenice su sudjelovale u dvjema radionicama. Najprije su izrađivale nakit, a potom su oslikavale svilu u čemu su bile vrlo uspješne. S voditeljicama radionica dogovorena je suradnja pa će vjerojatno najesen i ostali članovi zadruge naučiti raditi i tim tehnikama.

Dok je Povjerenstvo zbrajalo bodove i odlučivalo o najuspješnijima, učenici i njihovi voditelji posjetili su stari grad Ozalj i uživali u ljepoti dvorca i veličanstvenom pogledu na Kupu.

Martina Kesner je svojim fotografskim aparatom zabilježila djelić zbivanja sa smotre koje možete vidjeti u foto galeriji.

 
Facebook škole
Lista linkova je prazna
 

         

Oglasna ploča
Novo u "literarnom"
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju