preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > PRO TOUNJ
A kod nas...

Sveti Nikola u Tounju

Autor: Anita Poljak, 8. 12. 2015.

Dana 5. Prosinca 2015. Godine u Osnovnoj školi Lucije Capan u Tounju održana je priredba povodom Dana svetog Nikole. Pripreme su započele veću oko 11 sati u školskoj dvorani. Dvoranu smo opremili razglasom, panoima, stolicama i štandom na kojem su učenici sedmog razreda prodavali ukrase koje su sami izradili. Pripreme su lagano bile pri kraju, a roditelji su nervozno čekali ispred ulaza kada će moći ući i vidjeti svoje dijete kako pjeva, pleše, glumi ili recitira. Napokon, vrata su se otvorila, a kroz njih ušli mame, tate, bake, djedovi i strine podižući se na prste kako bi odmah su ulaza ugledali svoju djecu. Svi su se smjestili i priredba je počela.

Dječji zbor u kojem sudjeluju učenici od prvog do četvrtog razreda pripremio je nekoliko pjesama kojima su pozivali svetog Nikolu da im podijeli poklone. Glasovi malene djece kao glasovi anđela na nebu. U priredbi je sudjelovalo i šest mališana koji su nam se tek odnedavno pridružili u školi – polaznici male škole. Publika je odmah počela vaditi mobitele, kamere i ostale uređaje kako bi stvorili uspomenu.

Nakon priredbe svi su pozvali svetog Nikolu. I gle! Nakon što su dva-tri puta dozivali njegovo ime, kroz vrata je ušao on – starac s bijelom bradom i brkovima, štapom u ruci i toplim osmijehom. Djeci se lice ozarilo i među njima je nastao žamor. Baš kad su sva djeca pomislila da je to to, da su svi ove godine bili dobri i da će dobiti poklone, iza svetog Nikole ušao je Krampus. Ali ne bilo kakav. Crni Krampus s trozupcem u ruci, maskom preko očiju i lancima. Sva djeca su se umirila. Ali ne brinite se. Odmah je počeo skakutati, smiješiti se djeci i grliti ih. Sveti Nikola rekao je par riječi, pitao djecu jesu li bili dobri, no nije mogao previše govoriti. Djeca su bila nestrpljiva zbog poklona. Nikola je sjeo u stolicu, dvije ministrantice su čitale popis djece, a Nikola je svakome djetetu srdačno uručio poklone. Na kraju priredbe ljudi su kupili poneki ukras i zadovoljni otišli kućama.

Marija Juraić
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju