preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > PRO TOUNJ
A kod nas...

Vukovaru - ime sveto

Autor: KATARINA PRIBANIĆ, 20. 11. 2012.

Hrvatski je Sabor 18. studenoga proglasio Danom sjećanja na Vukovar – kao spomen na tragediju cijeloga jednog grada koji je svoju patnju i herojsku obranu utkao u hrvatsku slobodu i neovisnost.

 

Njegovanje sjećanja na ovakve i slične događaje u korijenu je svake civilizacije. Poštujući Vukovar, njegovu žrtvu i heroje, poštujemo sve žrtve i heroje Donovinskoga rata diljem Lijepe Naše, jer Vukovar nije samo grad, on je simbol svehrvatske obrane, junaštva i žrtve za neovisnu Republiku Hrvatsku.

 

 Stoga smo se i mi, učenici i učitelji iz Tounja, prisjetili gorke sudbine i teških dana iz 1991. g.   te na simboličan način obilježili Dan sjećanja na Vukovar. U 9.50 h u školskom hodniku okupili smo se ispred panoa koji je uredila nastavnica povijesti Marina Gnjatović. Na panou su se nalazile potresne fotografije koje su obilježile Vukovar. Kratki program započela je učenica 7. r. Ana Juraić čitanjem priče o stradanju grada heroja, od samog početka agresije pa sve do 18. studenoga 1991. g. kada je Vukovar izgubio bitku za svoju slobodu. Učenica Vedrana Pleš odrecitirala je pjesmu nepoznatog autora, „Vukovar“ čiji su stihovi prodirali sve dublje i dublje u naša srca, ostavljajući za sobom tugu i suosjećanje.

Neizostavno bi bilo spomenuti i vukovarskog novinara Sinišu Glavaševića čije su bilješke i priče o gradu postali hvalospjevi slobodi i ljubavi prema vlastitome gradu Vukovaru. Ulomak iz Glavaševićeve priče o gradu pročitao je Ivan Capan, također učenik 7. r.

U čast gradu Vukovaru, gradu patniku ali i gradu heroju te svim ljudima koji su položili svoje živote za nj i našu domovinu, zapalali smo svijeće i minutom šutnje odali im počast.

Na kraju što više reći nego im veliko hvala!

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju