preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > PRO TOUNJ
A kod nas...

Dani kruha - zahvalnost za plodove zemlje

Autor: ANITA Žanić Prebežić, Josip Anušić, PETAR MALNAR, 21. 10. 2011.

JOSIPDOL, 17 listopada 2011. učenici OŠ „ Josipdol“ su malom priredbom i kestenijadom obilježili Dan zahvalnost za plodove zemlje- Dan kruha. Kao i svake godine, učenici su od prvog do osmog razreda donijeli prigodna peciva, kiflice, kruh i ostale jesenske plodove pa smo u sportskoj dvorani organizirali izložbu. Učenici prvog razreda izveli su scensku igru o Pekaru i Jesenku, drugi razred nas je razveselio pjesmom Mala kiflica, učenici četvrtog razreda izveli su prigodan recitatorski program, a učenici osmog razreda napravili su edukativnu prezentaciju o hrani i upozorili nas na glad u svijetu. Poslije blagoslova kruha i molitve učenici su se počastili pečenim kestenima.

OŠTARIJE, 18.listopada 2011. Učenici i djelatnici naše škole već nekoliko tjedana razgovaraju o jeseni, plodovima zemlje i hrani općenito. Želja svih je potaknuti zahvalnost za hranu, za sve osobe koji tu hranu proizvode, siju, žanju, melju, pripravljaju... ali isto tako i prema Bogu Stvoritelju. Učitelji su radili na buđenju svijesti o potrebi čuvanja hrane da se ne gazi po podu i dijeljenja s onima koji nemaju. 
Kruna svih ovih aktivnosti bila je danas u obliku male priredbe i izložbe kruha i plodova zemlje koje su priredili učenici sa svojim učiteljicama i roditeljima. Na kraju uslijedio blagoslov  našega župnika popa Ante Luketića. Sada su se svi mogli poslužiti pekarskim proizvodima i slasticama za koje je postojalo veliko nestrpljenje.

VOJNOVAC, 19. listopada 2011.- područna škola u Vojnovcu obilježila  je Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Kratak program sastojao se od tekstova čija je ideja bila potaknuti nas na razmišljanje o našem odnosu prema hrani, trudu koji je potreban da bi od zrna nastala cijela pogača te izrazimo zahvalnost Bogu  na darovanom daru. Molitvu je vodio Petar Šporčić, vjeroučitelj u školi, čije su nas riječi još jednom upozorile da čuvamo hranu, ne bacamo je te podijelimo s onima koji nemaju. - Irina Gračanin

TOUNJ,  Dani kruha - Uvjek kad je pozvan ,načelnik općine Tounj gosp.Sopek Ivica rado se odazove pozivu da  zajedno s nama podjeli zadovoljstvo koje prirede učenici svojim priredbama.Obilježili smo dane kruha.Malo pjesme,malo recitiranja,pratnja na klaviru fra Slavena i prezentacija računalom i projekcijskim platnom bili su sadržaj priredbe o kruhu.Osmi razred nas je Power Point prezentacijom prošetao kroz povijest kruha,od Egipta preko Rima do današnjih dana.S jedne strane razbacivanje ,a s druge glad i smrt zbog nedostatka kruha.Bogati zapad i gladna afrika,dva kontrasta,dva svijeta i dvije krajnosti.

Na kraju priredbe načelnik Sopek zamolio je učenike da više pripaze na klupe koje je općina postavila  iznad školskog igrališta,da se bolje odnose prema imovini.Također je razveselio učenike od petih do osmih razreda obećavši tisuću kuna pripomoći za izlet na slapove Krke.

Stolovi s kolačima  i kruhom očišćeni su u rekordnom vremenu.Treba spomenuti  kruh u obliku tounjskog mosta i suncokreta.

Petar Malnar,prof.   
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju