preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

A u nas ...

Sat povijesti u Oštarijama

Autor: PETAR MALNAR, 19. 9. 2017.

Oštarije, 18. rujna 2017., - Danas smo se sjetili Zrinka i Siniše Rendulića, pripadnika gardijske brigade Tigrova po kojima naša škola nosi ime, a koji su poginuli na samom početku Domovinskog rata. O njima i postrojbi u kojoj su bili, održao je predavanje bivši zapovjednik brigade Tigrova brigadir u mirovini Eduard Butjer. Proveo nas je kroz predavanje i slikovne priloge od dana osnivanja brigade do završetka Domovinskog rata, od Vukovara do Dubrovnika, od Pokupskog do Ogulina i Josipdola.

Pričala je osoba koja je  nositelj osam ratnih i mirnodopskih odlikovanja, prijatelj i suborac ministra branitelja  Tome Medveda. Zapovijedao je i prenosio zadatke na koordinacijama u zapovjedništvu smirenim i blagim glasom, nikada povisivši ton, autoritativno i pažljivo. Dvadeset i tri godine poslije u kabinetu tehničke kulture na isti način predstavio je ratni put najslavnije brigade hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Njegova postrojba koju smo u ratu zvali kratko Tigrovi, donosila je sigurnost i dizala moral vojnicima drugih postrojbi i stanovnicima mjesta na koja su po zadatcima dolazili. Sjećam se kao da je bilo jučer koliko su nemira znali unesti na drugoj strani i sigurnosti na našoj. Mir i tišina, koncentracija u učionici, pitanja brigadiru primjerena godinama učenika pokazatelj je da ovakvih tema treba više. O Domovinskom ratu, njegovim dijelovima trebaju  napokon pričati oni koji su ga iznijeli na svojim leđima, koji su tugovali i plakali za ranjenima i poginulima. Tako se  istina o povijesti stvaranja države kroz Domovinski rat ne može iskriviti. Tako je najpoštenije prema poginulima, njihovim roditeljima i svim onima koji su aktivno sudjelovali u njemu. Na samom kraju predavanja zahvalili smo brigadiru Butjeru kao izaslaniku ministra branitelja što u svojem predavanju nije zaboravio spomenuti Vilima Karlovića, autora knjige „Kako sam preživio Vukovar i Ovčaru“ i pripadnika Tigrova.

Paljenjem svijeća i polaganja vijenaca ispred spomenika Zrinku i Siniši završio je dio programa u i ispred škole. Gosti, učenici i djelatnici škole te roditelji poginulih uputili su se na grob Zrinka i Siniše. Molitvu za pokojne održao je pop Ante Luketić.

Druženje i evociranje uspomena nastavljeno je poslije mise u školi.
Facebook škole

 

         

Oglasna ploča
Novo u "literarnom"
Korisni linkovi
 > Škole
 > MZOS
 > AZOOTražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju