preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

A u nas ...

''O lijepa, o draga, o slatka slobodo, dar u kom sva blaga višnji nam Bog je do''…

Autor: Marina Gračanin, 8. 10. 2015.

Stoljeća su prošla otkako je Gundulić posvetio najljepše stihove slobodi, a inspirirani tom himnom oštarski su učenici željeli podijeliti svoje zapisane misli, osjećaje i doživljaje te tako postati dio hrvatskog stvaralaštva posvećenog Danu neovisnosti naše domovine. 

Moja crveno, bijelo, plava domovina

Moja država je najljepša na svijetu. Nema nigdje takvih planina, voda, nacionalnih parkova i parkova prirode.
Hrvatska jeprošla kroz mnoge ratove, ali je sačuvala sva svoja blaga.
Najveću štetu u ratu donijeli su Turci i Domovinski rat.
Mislim da bi druge države više trebale cijeniti Hrvatsku i da bi trebali sva hrvatska blaga staviti pod UNESCO-vu zaštitu.
Jako volim svoju državu i nikada neću otići iz nje.

Ante Juričić, 6.razred

 

Učemu je ljepota slobode?

U čemu je ljepota slobode?Mislim da je ljepota slobode u nečem malom, a to je u srcu. Svatko je u srcu slobodan samo ako to želi. Ali u čemu je ljepota domovinske slobode? 5. kolovoza obilježili smo dvadeset godina otkako je naša domovina Hrvatska postala slobodna, otkako su se naši ljudi borili, mnogi dali i živote da bismo mi danas mogli uživati tu slobodu. Smatram da je u tome ljepota domovinske slobode u ljudima koji su se borili za SLOBODU. Ljepota slobode je još u našim lijepim gradovima, selima, otocima, rijekama, jezerima i našem Jadranskom moru te naravno u ljudima, onima koji tu slobodu nose tu -u srcu, sa sobom gdje god bili i koliko god kilometara bili udaljeni od svoje i naše zajedničke domovine Hrvatske i od slobode.

Doris Božičević, VIII.razred

 

Moja Domovina Hrvatska

Moja Domovina ima more boje vedro plavog neba. Ima oranice poput zlata. Nacionalni i prirodni parkovi su joj ogledalo ljepote. Planine su joj tako visoke da možeš sa njih vidjeti najdalje planine, mora, gradove, šume, sela,oranice, rijeke, potoke, bare i jezera.

Moja Domovina ima jedno prekrasno Jadransko more. Zbog tog mora su se od kad je svijeta i vijeka vodili ratovi. Onaj rat koji je meni najpoznatiji je Domovinski rat. Borili su Hrvati do kraja rata, do zadnjeg daha i uspjeli su! Da nema Jadranskoga mora, zlatnih oranica i lijepih,visokih planina ne bi bilo niti rata. Na zastavi moje Hrvatske nalaze se tri boje, a to su po redu: crven, bijeli i plavi barjak! Ja se jako ponosim svojom Hrvatskom i nikad ne bih otišla iz nje zato što je ona moj dom!

Lea Franjković, 6.razred

 

Hrvatske ljepote

 

Hrvatska je posebna država zato što je više očuvana nego ostale države. Hrvatska ima mnogo prirodnih ljepota, a to su nacionalni parkovi, šume, livade, polja,more, rijeke, jezera, močvare, bare. Hrvatska je posebna zato što nije zagađena, ima puno prirodnih ljepota, nema puno zagađenog zraka, ima biljaka i šumskih životinja. U Hrvatskoj žive morske životinje, domaće životinje i divlje životinje.

Emanuel Božičević, 6.razred

 

Moja domovina Hrvatska

Nema tih gora, nizina i mora kao što ih ima moja Hrvatska. Naša domovina i nije tako velika, ali jako je poznata po Jadranskom moru, također i po povijesnoj i prirodnoj baštini, ali i po turizmu, gospodarstvu te poljoprivredi. Poznata je po nacionalnim parkovima, povijesnim gradovima i katedralama te gradskim jezgrama. Hrvatska je podijeljena na 21. županiju, svaka je posebna i različita na svoj način. Volim svoju domovinu zato što je to moj rodni kraj i ponosim se njome.

Hrvoje Žilić,6.razred

Ljepota slobode

 

Sloboda je to

da si svoj,

da nisi ograničen.

Da možeš raditi

što god je dobro za domovinu.

U tome je ljepota slobode.

Nezavisan si, ali ipak netko ovisi o tebi -

Tvoja domovina.

David i Dominik Kefelja, 8.razred

 

Moja Hrvatska

Živim u predivnoj državi. Ona ima nizine i more, planine i gore, predivna je. Ima i vrlo bogato ispunjenu povijest od stoljeća 7. pa sve do danas, od kneževa do kraljeva, Ugara i Osmajlija pa sve do Domovinskog rata i jedna je od najljepših zemalja svijeta.

Volim živjeti u njoj jer je ljeti vrlo toplo za plivanje u obližnjem jezeru Sabljaci i Jadranskom moru, jer je zimi hladno, idealno za sanjkanje, skijanje i igru u snijegu.

I volim ju zbog njenih prirodnih ljepota kao što su rijeke, jezera, more, mala sela i veliki gradovi.

Lea Bertović,6.razred

 

Naša domovina Hrvatska


Moja domovina ima more plavo poput neba, zelene doline kojima ne vidiš kraja, rodna polja, puno šuma, raznih životinjskih vrsta. Volim je zato što je posebna, zato što je pobijedila i suprotstavila se svojim neprijateljima. U njoj ima puno nacionalnih parkova i parkova prirode npr. Nacionalni park Plitvice, Nacionalni park Risnjak, raznovrsnih zaštićenih vrsta životinja i biljaka. Hrvatska ima puno različitih jela, prirodnih ljepota i različitih manifestacija npr. Vinkovačke jeseni, Špancirfest i još mnogo toga. Kroz prošlost je prošla kroz mnoge ratove. Volim čitati o Hrvatskoj u prošlosti kako bih bolje razumjela sadašnjost za koju se naš narod srčano borio.

Magdalena Juričić,6.razred
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju