preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

A u nas ...

Radionica ''Glagoljično božićno ruho'' – OŠ ''Siniše i Zrinka Rendulić''

Autor: MIRJANA GRUBIŠIĆ, 12. 12. 2013.

 Dana 12. prosinca 2013.  godine održana je radionica  izrade božićnih čestitki s  elementima glagoljice pod  nazivom ''Glagoljično božićno  ruho''.

 Radionicu je osmislila i vodila  odgajateljica Dječjeg vrtića  Josipdol, Andrea Radojčić uz  suradnju s učiteljicom  Mirjanom Grubišić.

 

Putem radionice učenici su mogli saznati vrijednost pisma glagoljice u hrvatskoj povijesti pa je ova radionica  imala za cilj oživljavanje zaboravljenog pisma  prisutnog u oštarskom kraju na sakralnim spomenicima.

Učenici od 1.do 8. razreda oštarske škole, dobili su mogućnost istraživanja i kombiniranja različitih vrsta ponuđenog materijala.

Veliku radoznalost i oduševljenje kod učenika izazvao je pčelinji vosak, prirodni materijal kojim su se u božićno vrijeme, prema hrvatskoj tradiciji, ukrašavale zimzelene grane.

Svojim vrijednim ručicama, učenici su, vrlo kreativno, rezali i oblikovali pčelinji vosak te ga ljepili na podloge glagoljskih zapisa. Oblikovanje voska omogućilo je djeci da svim svojim osjetilima sudjeluju u ekspresiji doživljaja tako da su nastale vrlo lijepe i orginalne čestitke s božićnim motivima koje će biti izložene u sklopu božićnog sajma.

 

Mirjana Grubišić
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju