preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Nastava  > Vjeronauk
Katolički vjeronauk

Vjeronauk se u našoj školi izvodi u matičnoj i svim područnim školama. U šk. godini 2009./2010. uposlena su tri vjeroučitelja za sve škole: Vlč. Petar Šporčić i fra Slaven Mijatović rade na svojim župama, a vjeroučitelj Josip Anušić ima nastavu vjeronauka u punoj satnici uz razredništvo. Ovdje će biti predstavljene aktivnosti vjeroučenika, izleti, posjeti, hodočašća, osim onih redovitih i neki uspjeli radovi.

Meditacije

Iz vjeronaučne bilježnice

Autor: Luka Krznarić, Doris Božičević, Josip Anušić, 2. 7. 2010. 18:50

Od OSTARIJE-DJECJE-biljeznice-2010

Nastava je prestala prije dva tjedna. Zadnje sate vjeronauka iskoristili smo za pregledavanje vježbenica i bilježnica, da se podsjetimo što smo to sve radili kroz godinu. Svi smo ostali "paf" kad smo vidjeli koliko je tu lijepih i prelijepih crteža, i vidjet ćete,  s vrlo zanimljivim detaljima. Zamolio sam djecu, da svi, baš svi, koju mogu i imaju mogućnost kod kuće skenirati svoje crteže koje izaberu po svojoj volji, a onda ćemo ih objaviti na internetu. Evo prvih koji su bili vrijedni: mlade dame Doris i Iris, te mladi gentlmen Luka. Uživajte i nadajmo se još kojem lijepom crtežu kao osvježenju za ljetne dane. Hvala djeco!!!

 [više]

Naši učenici primili sakrament sv. potvrde

Autor: Josip Anušić, 27. 6. 2010. 02:19

Od OŠTARIJE JOSIPDOL 26-6-2010 sv. potvrda

(26.6.2010.) Mladi pripravnici za sakrament potvrde iz župa Oštarije i Josipdol željno su iščekivali ovaj trenutak kada su polaganjem biskupovih ruku i mazanjem svetom krizmom primili darove Duha Svetoga.  Subotnje popodne, od idealnog, pokvarila je slaba kiša. Ipak, ozbiljnost, važnost i svečanost trenutka bila je na visini događaja. Župa Gospa od Čudesa, Oštarije, imala je podjeljivanje sakramenta potvrde u 16 sati, a župa sv. Josip, Josipdol, u 19.30 sati u župnim crkvama. Mnoštvo vjernika, rodbina i prijatelji, došlo je podijeliti radost ovoga događanja sa slavljenicima. Radosno, pozorno i s pjesmom sudjelovalo se u euharistiji koju je predvodio mjesni biskup mons.dr. Mile Bogović. Potvrđenicima i roditeljima upućena je ista poruka: ako bi Duh Sveti pozvao nekoga iz ove sredine na svećenički i redovnički život, ne oglušujte se na taj životni poziv. Molite za njega. Dan ranije sakrament potvrde primili su i mladi Tounja.

 [više]

Prva pričest u Oštarijama i Josipdolu

Autor: Josip Anušić, 28. 5. 2009.

Vjeroučenici trećih razreda OŠ Josipdol i PŠ Oštarije ove godine su imali u svojim župama na isti dan svečanost primanja Prve pričesti, tj. potpuno sudjelovanje u sakramentu euharistije. Ovim činom nastavili su vršiti Isusovu veliku želju izrečenu na posljednjoj večeri: "ovo činite meni na spomen!"  Sveta hostija, kruh nebeski, hrana djece Božje za duhovni rast daje snagu i mir na putu odrastanja i života. Dan prije vjeroučenici su prvi puta pristupili još jednom sakramentu vrlo važnom za svakog vjernika, to je sakrament pomirenja, ispovijedi. Oba sakramenta spadaju u grupu onih koji se mogu i trebaju često primati.

 [više]

Obnova bračnih zavjeta povodom 50 godina braka

Autor: Josip Anušić, 3. 5. 2009.

Na nedjeljnoj misi 3. svibnja u župnoj crkvi u Oštarijama bili smo svjedoci krštenja malog Luke što je u ovoj župi , hvala Bogu češći događaj. Neobično je bilo obnavljanje bračnih zavjeta bračnog para Božičević iz Skradnika povodom 5o godina zajedničkog života.

 [više]

Cvjetnica u Oštarijama

Autor: Josip Anušić, 6. 4. 2009.

Crkva Majke Božje od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina na ovu Cvjetnicu bila je popunjena velikim mnoštvom vjernika kao rijetko kada. Naročito je bio veliki broj djece, njihovih roditelja i mladih. Misa je započela procesijom oko zidina crkve. Djeca i mladi s buketima cvijeća i masline na početku procesije hodeći uz stare zidine poticali su maštu na stvarnu sliku onog vremena, kao da su ta djeca istrčala pred Isusa i pred tim zidinama i portalima mahali u znak dobrodošlice, a uz pjesmu Hosana koju je pjevao župni zbor s narodom. Pravi proljetni dan, sunčevim svjetlom obasjana priroda u buđenju, probudila je mnoge na čekanje pravog Buđenja-Uskrsa. Svjetlo Kristovo neka probudi i svijetli ovom naraštaju na životnom putu.

 [više]

Invalidne osobe radosno dočekali naše vjeroučenike

Autor: Josip Anušić, 28. 3. 2009.

"Odbor" za doček i ispraćajVjeroučenici, stariji osnovnoškolci, Josipdola i Oštarija posjetili su 28. ožujka Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju "Sv. Vinko Paulski" - Oborovo. Posjet je ostvaren u organizaciji zaklade "Vučić", a ovaj vid pomoći i osvješćivanja za potrebe osoba potrebnih stalne tuđe njege provodi vjeroučiteljica Gordana Bertović iz Zagorja og. u suradnji s drugim vjeroučiteljima. U ovaj vid suradnje već četvrti put uključio se vjeroučitelj Josip Anušić sa svojim vjeroučenicima i njihovim razrednicima iz škole.

 [više]

Blizanci u majčinom stomaku

Autor: Josip Anušić, 27. 3. 2009.

(Prva beba)1: Vjeruješ li u život poslije rođenja?
2: Naravno, sigurno postoji nešto nakon rođenja. Možda smo
ovdje baš zato da se pripremimo na život poslije rođenja.
1: To je glupost. Nema života poslije rođenja. Kako bi taj život
uopće izgledao?
2: Ne znamo točno, ali uvjeren sam da će biti više svjetla i da
ćemo moći hodati svojim nogama i jesti svojim ustima.
1: To je potpuna glupost. Znaš da je nemoguće trčati. I jesti
svojim ustima, pa zato imamo pupčanu vrpcu. Kažem ti: poslije rođenja nema života!
2: Pupčana vrpca je prekratka. Uvjeren sam da postoji nešto
poslije rođenja. Nešto posve drugačije nego ovo što živimo sada.
1: Ali, nitko se nije vratio odande. Život se poslije rođenja
završava. Gotovo!!! Osim toga život nije ništa drugo nego postojanje
u uskoj i mračnoj okolini.
2: Pa ne znam baš točno kako izgleda život poslije rođenja, ali
ćemo u svakom slučaju sresti našu mamu. Ona će se zatim brinuti za nas.
1: Mama? Hahha, kako si smiješan. Ti vjeruješ u mamu? Pa gdje bi po tvome ta mama
bila?
2: Svuda oko nas, naravno. Zahvaljujući njoj smo živi, bez nje ne
bismo uopće postojali.
1: Ne vjerujem! Mamu nisam nikada vidio, zato je jasno da ne
postoji.
2: Da moguće je, ali ponekad, kada smo potpuno mirni, možemo
je čuti kako pjeva i miluje naš svijet. Znaš, uvjeren sam da život poslije rođenja zapravo tek započinje.

 [više]

S mladomisnikom proslavili Blagovijest

Autor: Josip Anušić, 25. 3. 2009.

Ovaj veliki blagdan i najavljeni mladomisnik o. Dražen-Marija koji je predmolio koncelebrirano misno slavlje učinili su ovaj dan posebno svečanim i radosnim za župljane i ove župe i nekoliko hodočasnika iz Plaškog, Ogulina i drugih susjednih župa. Misi su nazočili i oštarski osnovnoškolci, a mnogi od njih su obukli ministrantska odijelca i služili kod oltara, svojom pojavom bili su živi ures lijepom Gospinom oltaru ove crkve. Uz mladomisnika koncelebrirali su svećenici gosti iz susjednih župa. Djeci ali i odraslim vjernicima posebno je bilo zanimljivo primanje mladomisničkog blagoslova polaganjem ruku na svakog pojedinačno. O. Dražen-Marija još je dugo iza mise ostao i strpljivo polagao ruke na vjernike koji su mu ujedno izražavali sve najbolje želje na početku njegovog svećeničkog života.

 [više]

Proslava Dana župe i Općine - Sv. Josip 2009.god.

Autor: Josip Anušić, 23. 3. 2009.

Župa sv. Josipa i općina Josipdol slavili su svoj dan 19. ožujka, na sam blagdan sv. Josipa. Svečanost je započela procesijom i nastavila svetom misom koju je predvodio biskup Ilija Janjić iz Boke Kotorske u Crnoj Gori. S okupljenim mnoštvom vjernika iz Josipdola i susjednih župa u koncelebraciji s biskupom bili su i svećenici iz ogulinskog dekanata.
Slavljeničkoj atmosferi pridonijeli su i članovi udruženja i institucija koje djeluju na području ove općine: čelništvo općine, vatrogasci, križari, učenici viših razreda naše škole i dr. Pod misom je pjevao župni zbor i uz oltar precizno služilo nekoliko mladih ministranata.

Na kraju mise, župnik vlč. Ilija Janjić, zahvalio se svima na doprinosu da sve bude svečanije, a najviše visokom gostu, ocu biskupu Iliji Janjiću što je došao iz tako udaljenog mjesta i uputio svoju pastirsku riječ u propovijedi (u nastavku donosimo je u cijelosti). Predao je biskupu novčani dar koji su župljani skupili za mitru (biskupsku kapu), a za općinske prostorije predao je umjetničku sliku sv. Josipa u ruke načelnika Zlatka. Načelnik općine Zlatko Mihaljević darivao je biskupa umjetničkom slikom Josipdola sa željom da ga podsjeća na ovaj dan i da ga potakne na ponovni dolazak. Ručak za goste župe i općine priređen je u restoranu Gradina.

Samo da se podsjetimo da je sv. Josip zaštitnik Hrvatske, Crkve, očeva, bolesnih i umirućih. Svakako moćan zagovornik kojem se možemo obraćati često u molitvi.

 [više]

Prvačići Oštarija - upoznavanje muke Isusove

Autor: Josip Anušić, 17. 3. 2009.

Prvačići PRO "Siniše i Zrinka Rendulića" iz Oštarija pod satom vjeronauka posjetili su župnu crkvu Gospe od Čudesa s ciljem da upoznaju Križni put i muku Isusovu putem postavljenih postaja. Dočekao nas i je pozdravio o. Ivan, župnik koji se zajedno pomolio s djecom, a na kraju molitve djeca i vjeroučitelj Josip zajedno su zapjevali pjesmu Isuse volim te.

 [više]

Vjeronaučna olimpijada na razini biskupije

Autor: Josip Anušić, 2. 3. 2009.

Srednja škola u Ogulinu bila je domaćin ovogodišnjeg natjecanja učenika u Vjeronaučnoj olimpijadi na temu: "Franjo Asiški u izgradnji Crkve". Nakon izlučnih natjecanja u školi našu školu predstavljali su: Filip Franjković i Tea Grba 6. raz. i Marko Tunjić 8.raz. iz PŠ Oštarija, te Anamarija Muhar 7. raz. OŠ Josipdol. Naši učenici nakon napetog i uzbudljivog drugog i trećeg kruga natjecanja osvojili su odlično drugo mjesto.

 [više]

Tri stabla

Autor: Josip Anušić, 4. 2. 2009.

VBila jednom tri stabla na brdu u šumi. Razmatrali su svoje nade
i snove kada prvo stablo reče: "Jednog dana, nadam se, ja ću postati
kovčeg za blago. Možda ću biti ukrašen zamršenom rezbarijom i svatko
će vidjeti ljepotu." Tada drugo stablo reče: "Jednog dana ja ću biti
moćan brod. Nosit ću kraljeve i kraljice preko voda i plovit ću do
krajeva svijeta. Svatko će se osjećati sigurnim u meni zbog snage moga
trupa." Konačno treće stablo reče: "Ja želim narasti i biti najviše i
najravnije stablo u šumi. Ljudi će me vidjeti na vrhu brda, gledat će
na moje grane i mislit će na nebesa i na Boga i kako sam im blizak. Ja
ću biti najznačajnije stablo svih vremena i ljudi će me se uvijek
sjetiti".

 [više]

Obitelj

Autor: Josip Anušić, 4. 2. 2009.

Zaletjela sam se u stranca dok je prolazio,
''O, oprostite mi, molim vas!'' bio je moj odgovor.

On je rekao, ''Molim vas, oprostite vi meni;
nisam vas vidio.''

Bili smo tako učtivi, taj stranac i ja.
Otišli smo svojim putem i pozdravili se.

Ali kod kuće se pričala drugačija priča,
kako smo tretirali svoje voljene, mlade i stare.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 RSS Reader

Iz života Crkve
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 500
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404

Galerija slika

Album: Josipdol Dan škole 2011.

[1] 2 Sljedeća Zadnja
Prezentacija
P3182360
P3182360
Preuzmi sliku
P3182366
P3182366
Preuzmi sliku
P3182369
P3182369
Preuzmi sliku
P3182371
P3182371
Preuzmi sliku
P3182372
P3182372
Preuzmi sliku
P3182374
P3182374
Preuzmi sliku
P3182376
P3182376
Preuzmi sliku
P3182378
P3182378
Preuzmi sliku
P3182380
P3182380
Preuzmi sliku
P3182382
P3182382
Preuzmi sliku
P3182384
P3182384
Preuzmi sliku
P3182390
P3182390
Preuzmi sliku[1] 2 Sljedeća ZadnjaDokumentiCMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju