preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Nastava  > Vjeronauk
Meditacije

S mladomisnikom proslavili Blagovijest

Autor: Josip Anušić, 25. 3. 2009.

Ovaj veliki blagdan i najavljeni mladomisnik o. Dražen-Marija koji je predmolio koncelebrirano misno slavlje učinili su ovaj dan posebno svečanim i radosnim za župljane i ove župe i nekoliko hodočasnika iz Plaškog, Ogulina i drugih susjednih župa. Misi su nazočili i oštarski osnovnoškolci, a mnogi od njih su obukli ministrantska odijelca i služili kod oltara, svojom pojavom bili su živi ures lijepom Gospinom oltaru ove crkve. Uz mladomisnika koncelebrirali su svećenici gosti iz susjednih župa. Djeci ali i odraslim vjernicima posebno je bilo zanimljivo primanje mladomisničkog blagoslova polaganjem ruku na svakog pojedinačno. O. Dražen-Marija još je dugo iza mise ostao i strpljivo polagao ruke na vjernike koji su mu ujedno izražavali sve najbolje želje na početku njegovog svećeničkog života.

Crkva Gospe od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina svoju burnu povijest započela je 1450. god. Kad su je kneževi Frankopani s obližnjeg Modruša dali napraviti. Nakon, samo devet godina, 1459.god., papa Pio II. Dodjeljuje ovom Gospinom svetištu oproste svima koji posjetu ovu crkvu, iskreno se pokaju i ispovjede te pruže darežljivu ruku za obnovu i uzdržavanje iste crkve na mlade nedjelje, blagdane Svijećnice, Blagovijesti, Rođenja, Uznesenja i Bezgrešnog začeća Bl. Djevice Marije. Propovjednik je između ostaloga istaknuo: Današnji blagdan obilježava događaj kada je anđeo Gabrijel došao Mariji i rekao da će začeti po Duhu Svetom, na što je Marija odgovorila: neka mi bude po riječi tvojoj. Eva je također imala priliku čuti riječ Gospodina i učinila suprotno, zlo, po njoj je došao grijeh, a Marija je slušala Gospodina i rekla DA, čvrsto DA. Takvi i mi trebamo biti, na Božju riječ poslušni.

Današnji predslavitelj karmelićan o. Dražen-Marija od Milosrđa Euharistijskog Isusa (Vargašević), OCD, svoju mladu misu rekao je 1. veljače ove godine u Grgurevićima. Na poziv subraće karmelićana koji su čuvari ovog svetišta već drugu godinu, rado se odaziva na poziv na čemu su mu zahvalnost iskazali mnogi nazočni vjernici.

Mlada misa je prva misa u životu koju je svećenik izrekao na početku svog svećeništva. Mladomisnik je svećenik koji je nedavno služio svoju prvu svetu misu. Mladomisnički blagoslov u narodu je jako lijepo prihvaćen i svi mu prilaze s velikim poštovanjem i vjerom. Mladomisnikom se smatra oko godinu dana ili do ljeta kada novi svećenici govore svoje prve mise, tada su oni mladomisnici.

 
Facebook škole
Lista linkova je prazna
 

         

Oglasna ploča
Novo u "literarnom"
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju