preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Nastava  > Vjeronauk
Meditacije

Naši učenici primili sakrament sv. potvrde

Autor: Josip Anušić, 27. 6. 2010.

Od OŠTARIJE JOSIPDOL 26-6-2010 sv. potvrda

(26.6.2010.) Mladi pripravnici za sakrament potvrde iz župa Oštarije i Josipdol željno su iščekivali ovaj trenutak kada su polaganjem biskupovih ruku i mazanjem svetom krizmom primili darove Duha Svetoga.  Subotnje popodne, od idealnog, pokvarila je slaba kiša. Ipak, ozbiljnost, važnost i svečanost trenutka bila je na visini događaja. Župa Gospa od Čudesa, Oštarije, imala je podjeljivanje sakramenta potvrde u 16 sati, a župa sv. Josip, Josipdol, u 19.30 sati u župnim crkvama. Mnoštvo vjernika, rodbina i prijatelji, došlo je podijeliti radost ovoga događanja sa slavljenicima. Radosno, pozorno i s pjesmom sudjelovalo se u euharistiji koju je predvodio mjesni biskup mons.dr. Mile Bogović. Potvrđenicima i roditeljima upućena je ista poruka: ako bi Duh Sveti pozvao nekoga iz ove sredine na svećenički i redovnički život, ne oglušujte se na taj životni poziv. Molite za njega. Dan ranije sakrament potvrde primili su i mladi Tounja.


Oštarske djevojke i mladići u 16 sati, uglavnom učenici sedmih i osmih razreda, njih 42 sa svojim kumovima i roditeljima u procesiji su ušli u crkvu gdje su započeli euharistijsko slavlje izražavajući svoju dobrodošlicu po svojim predstavnicima Filipu Franjkoviću i Mateji Mihaljević koja je predala biskupu cvijeće. Biskupova homilija bila je poruka za potvrđenike, kumove i roditelje da ostanu dosljedni ovome što sada primaju. Da se otvore darovima Duha Svetoga i budu u svojim sredinama svijetao primjer u ljubavi prema braći ljudima i svemu čime se budu bavili. Roditelji su posebno pozvani primjerom svjedočiti ljubav prema Kristu i Crkvi, pružati najveće bogatstvo: dar vjere. Titule, zvanja, novac i posjedi ne vrijede baš nešto u osobe bez vjere.

Josipdolski potvrđenici zajedno sa svojim obiteljima, susjedima i prijateljima s neskrivenom radošću dočekali su biskupa i ovaj trenutak njihovog osobnog DA vjeri u kojoj su ih krstili njihovi roditelji. "Čuli ste u današnjem svetopisamskom čitanju da Duh Sveti apostolima daje hrabrost, znati govoriti o svemu što su čuli i vidjeli, ali isto tako daje i govoriti drugim jezicima da ih cijeli svijet razumije to što govore. A koji je to jezik koji svi razumijemo? Jezik ljubavi. Kada se nešto radi s ljubavlju, kada se drugom prilazi s ljubavlju, onda tu vlada mir i sreća koju moramo dijeliti, širiti oko sebe. No, nije uvijek tako da sve dobro ide. Pogledajmo apostole! Kako su oni skončali svoje živote? Mučenički, kao i veliki broj onih koji su povjerovali na njihovu riječ. Krv mučenika, bila je sjeme novih krštenika. S ljubavlju prema svojim mučiteljima su i umirali, i tako bili primjer." - istaknuo je između ostaloga biskup Mile Bogović u svojoj poruci kandidatima za primanje sakramenta potvrde.

U Josipdolu potvrđeno je ukupno 36 učenika sedmih i osmih razreda. Od toga su 3 potvrđenika iz župe Cerovnik. Na području općine Josipdol četiri su župe: Oštarije, Josipdol, Cerovnik, i Modruš. U Oštarijama i Cerovniku župnik je otac karmelićanin Ivo Podgorelec. Josipdolski župnik je vlč. Petar Šporčić koji još pastoralno brine za filijalu Vojnovac, dok župom Modruš upravlja iz župe Zagorje vlč. dr. Željko Blagus.
Facebook škole
Lista linkova je prazna
 

         

Oglasna ploča
Novo u "literarnom"
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju