preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

UČIMO O SVIJETU PODZEMLJA

Autor: DRAŽEN VALENTIN, 29. 11. 2017.

U utorak 28. studenoga Područnu školu Lucije Capan posjetio je instruktor speleologije Damir Basara. Prva dva školska sata održao je predavanje i radionicu o osnovama speleologije učenicima razredne nastave, a treći i četvrti sat učenicima predmetne nastave. Posjet je organiziran kao dio projekta „Tajne tounjskoga podzemlja“ koji se provodi u našoj područnoj školi.

Iz zanimljivog izlaganja gospodina Basare naučili smo mnogo o spiljama i speleologiji. Naprimjer, saznali smo da se Hrvatska zbog mnoštva spilja može nazvati i Zemlja Spilja. Naučili smo kako nastaju spilje, razliku između spilje i jame, kako se spilje istražuju i još mnogo toga. Osim toga vidjeli smo fotografije i kratke filmove o spiljskim ukrasima i životinjama koje obitavaju u vječnoj tami. 

No posebno nam je zanimljivo bilo saznati nešto o spiljama našega kraja. Evo stoga dva pitanja da i vi provjerite svoje znanje o našem podzemlju.

U kojoj se spilji nalazi najveće podzemno jezero u Hrvatskoj? U spilji u kamenolomu Tounj. Dugačko je 100 metara, široko 50-ak metara, a najveća dubina jezera iznosi preko 40 metara.

Freatske sige su obložne sige, sige koje nastaju pod vodom, a ne kapanjem vode. Gdje su prvi put u svijetu znanstveno opisane freatske sige? U znanstvenom radu o spilji u kamenolomu u Tounju.

Jedan je od ciljeva našeg projekta „Tajne tounjskoga podzemlja“ upoznati učenike i odrasle s posebnostima našega kraja, a ovo je gostovanje u tome pomoglo. Stoga se zahvaljujemo  gospodinu Basari zahvaljujemo mu se što je izdvojio dio svoga vremena kako bi nam približio svijet speleologije. No radujemo se i daljnjoj suradnji.

Fotogalerija
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju