preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

Terenska nastava u Austriji

Autor: Dragica Tolušić, 8. 5. 2017.

       U petak 28. travnja 2017. godine posjetili smo Klagenfurt i park minijatura Minimundus. Na terensku nastavu krenuli smo u tri autobusa u ranim jutarnjim satima. Terenska nastava  bila je organizirana za učenike od 5. do 8. razreda matične škole Josipdol i područnih škola iz Oštarija i Tounja. Našoj terenskoj nastavi pridružili su se i učenici Osnovne škole Plaški. Ukupno je to bilo 130 učenika i 12 nastavnika. Vremenske prilike nam na početku i nisu bile naklonjene, te smo Klagenfurt razgledali pod kišobranima. No, oko podneva nam je zasjalo sunce i mogli smo nesmetano uživati u Minimundusu, parku minijaturnih građevina nadomak Klagenfurta. 

Jedinstvena je to prilika, da na tako malom prostoru vidite toliko puno njznačajnihjih građevina iz cijeloga svijeta. Svijet nam je jednostavno bio na dlanu: Kip slobode iz New Yorka, Eiffelov toranj iz Pariza, Kosi toranj iz Pise, Atomium iz Bruxellesa, Bazilika sv. Petra u Rimu, Opera u Sydneyu i još puno, puno toga.  Za razgled Klagenfurta imali smo na raspolaganju tri turistička vodiča (za svaki autobus), dva na njemačkom jeziku i jedan na hrvatskom jeziku. Ono što nismo razumjeli na njemačkom jeziku, strpljivo su nam prevodile naše učiteljice Nina Duić i Dragica Tolušić. S našom učiteljicom Dragicom smo i u autobusu na putu za Klagenfurt ponovili sve što znamo o Austriji, Klagenfurtu, Koruškoj, Gradišćanskim Hrvatima te o razlikama između njemačkog jezika koji se govori u Austriji i onog koji se govori u Njemačkoj. Sve smo to, naravno, odradili na njemačkom jeziku.

Na granici nismo dugo čekali i sve je prošlo bez ikakvih problema. Mnogima od nas je ovo bio prvi put da uopće idemo nekuda izvan granica Hrvatske. Uzbuđenje je kod nekih bilo vrlo očito. Oko 22 sata vratili smo se živi, zdravi, veseli i puni dojmova. Kako nam je bilo, pogledajte na našim mnogobrojnim fotografijama!

Klagenfurt je predivan gradić bogate kulturno-povijesne baštine. Puno smo toga vidjeli, a najviše su nas se dojmile dvije legende o postanku grada Klagenfurta i obližnjeg jezera.

Klagenfurt ili Celovec glavni je grad austrijske savezne pokrajine Kärnten ili Koruške. U Klagenfurtu i Koruškoj živi znatan broj Slovenaca pa je slovenski jezik vrlo prisutan u tom dijelu Austrije. Jednako tako u Burgenlandu ili Gradišću živi veliki broj Hrvata (Gradišćanski Hrvati/Burgenländische Kroaten) te je u toj pokrajini vrlo prisutan hrvatski jezik. Klagenfurt am Wörthersee je službeno ime Klagenfurta, a ono nam kazuje da Klagenfurt leži na Wörthersee ili Vrbskom jezeru.  Klagenfurt broji oko 100 000 stanovnika.

Povijest grada Klagenfurta prepuna je zanimljivih legendi.

 Fontana Lindwurm, Lindwurmbrunnen, simbol je Klagenfurta i središnja atrakcija Neuer Platza. Prikazuje zmaja, mitsko biće koje krasi gradski grb, i Herkula, junaka koji simbolizira vitezove koji su ubili zmaja . Prema legendi, zmaj je živio u močvari i gutao i ljude i stoku koji bi zalutali do močvare. Koruški vojvoda odlučio je izgraditi čvrstu kulu na rubu močvare,a iz te kule bi se hrabri dobrovoljci trebali obračunati s čudovištem. Na vojvodin poziv odazvalo se nekoliko vitezova, koji su zmaju pripremili zamku, a namamili su ga velikim bikom kojega je Lindwurm htio pojesti.Nakon što je Lindwurm ubijen, močvara je isušena, a stanovništvo se moglo s okolnih brda spustiti u dolinu, u kojoj je s vremenom nastao Klagenfurt. Spomenuta priča ovjekovječena je u gradskom grbu Klagenfurta, koji prikazuje zmaja kako oblijeće spomenutu kulu. Zmaj je dobio spomenik 1594. godine, a 1636. godine dodani su fontana i Herkul. Trenutno se taj spomenik restaurira i nismo ga mogli vidjeti u svoj njegovoj ljepoti i raskoši.

Wörthersee Mandl je glavni lik još jedne vrlo zanimljive legende o Klagenfurtu.  Prema toj priči se na prostoru današnjeg Vrbskog jezera/Wörthersee nalazio jedan vrlo bogat gradić. Njegovo stanovništvo živjelo je u izobilju i prepuštalo se ispraznim zadovoljstvima. Jedne Velike subote (postoji i inačica legende u kojoj se radi o Badnjaku) narod je tako u gostionici pio i plesao te se bezbrižno zabavljao. Malo prije ponoći, među njima stvorio se omaleni čovjek (Mandl), koji je okupljene podsjetio da sutra slave Uskrs i da ih očekuje velika kazna ako ne prestanu s neobuzdanom zabavom. Nitko ga nije shvatio ozbiljno te su čovječuljka ispratili uz podsmijeh i uvredljive povike.Nekoliko minuta prije ponoći Mandl se vratio u gostionicu, ovaj put s bačvicom pod rukom, te opet upozorio sugrađane da se smire i time spase od kazne. I taj put bio je ismijan. Uskoro su crkvena zvona otkucala ponoć te je krenula velika oluja. Zemlja se tresla, Mandl je iščeznuo, no za sobom je ostavio bačvicu iz koje je teklo sve više i više vode. Uzaludni su bili svi pokušaji zatvaranja bačvice. Voda je poplavila grad i njegove bahate stanovnike te je tako nastalo Vrbsko jezero/Wörthersee. U spomen na tu legendu , u Klagenfurtu je 1962. godine sagrađena fontana s brončanim čovječuljkom, Mandlom. Čovječuljak uz sebe drži bačvicu, a kažiprst desne ruke mu je podignut prema gore. Mandl je vrlo popularan partner za fotografiranje.

Fotogalerija

 

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju