preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

Posjet starijima i nemoćnima

Autor: Josip Anušić, 15. 3. 2017.

Danas je bio tako lijep dan. Ne samo zbog sunca koje nas ugodno obasjalo i zagrijalo, već, još više nas je obasjao prijem i toplina korisnika usluga i Udomiteljskih obitelji za brigu o starijim i nemoćnima.
Posjet učenika 8.-og razreda iz OŠ Josipdol starijima i nemoćnima kod udomiteljskih obitelji Žanić i Rendulić 15.3.2017. u povodu nadolazećeg Dana škole Josipdol.

Danas je bio tako lijep dan. Ne samo zbog sunca koje nas ugodno obasjalo i zagrijalo, već, još više nas je obasjao prijem i toplina korisnika usluga i Udomiteljskih obitelji za brigu o starijim i nemoćnima.
Posjet učenika 8.-og razreda iz OŠ Josipdol starijima i nemoćnima kod udomiteljskih obitelji Žanić i Rendulić 15-3-2017 u povodu Dana škole Josipdol ostvaren je upravo kod njih zahvaljujući učenici 8. raz. Sara Rendulic u čijoj kući njena baka Ivanka Rendulić brine o 4 osobe.
Jako lijep prijem i korisnika i vlasnika, ali i pozitivan odjek kod učenika. Učenici 8.-og razreda, dan prije su ostali u školi do pola pet (16.30) praveći u školskoj kuhinji kolače koje su danas ponijeli darivati kod ovoga posjeta. Vrijedno su radili s jedinom željom da radom svojih ruku unesu pažnju i ljubav u živote osoba koji trebaju tuđu njegu i skrb. Nije važno što neki od njih ne smiju to jesti zbog bolesti dijabetesa, neki drugi su se obradovali kao gospođa Milka, bivša učiteljica ili Renata bivša pekarica. Važna je pažnja i uložen trud iz ljubavi ovih mladih ljudi. Ovaj posjet i susret na mlade je ostavio snažan dojam, sa zanimanjem su slušali ispovijesti svih korisnika.

Udomiteljica Žanić Mirjana - Mira, na Lageru, trenutno skrbi o tri starije osobe koje su kod nje već oko 10-tak godina. Nedavno je jedan gospodin otišao svojoj kući jer se oporavio i skupio snage da je osjetio da može još samostalno biti u svojoj kući negdje kod Zadra. Dvije gospođe su nepokretne, a za kretanje u kolicima moraju ih drugi prevoziti. Gospodin Ivan ovdje je 9 godina, još je jako vitalan, svake nedjelje odlazi na misu. Pred kraj posjeta došla je od gospođe Mire snaha Marija koja je po zanimanju medicinska sestra, a trenutno radi u sustavu kućne njege, u ovome domu pomaže po potrebi. Gđa Marija dala nam je puno korisnih informacija iz "ovoga svijeta" starijih osoba i udomiteljstva. Korisnici uglavnom dolaze iz rijetko naseljenih ruralnih sredina gdje se o njima ne mogu brinuti u njihovim kućama niti obitelji niti susjedi. Članovi obitelji rade u udaljenijim mjestima, u gradovima, i ovaj oblik brige je sve, ali i najbolje što im mogu pružiti. Obilaze ih, raspituju se za njih, a sami korisnici su ovdje jako zadovoljni a tome u prilog i podatak da su ovdje po 10 i više godina.

Udomiteljska obitelj Rendulić Ivanke i supruga Dragana, pa i sa kćerkom Draganom, skrbi o 3 starije osobe i jednoj mlađoj gospođi koja je ovdje na oporavku nakon složene operacije i dužeg bolničkog liječenja. Kako stvari stoje, oporavak u uzlaznoj putanji i kada ojača i kada mogne poći će svojoj kući. Često je obilaze članovi obitelji.
Gospođa Milka je umirovljena učiteljica i u ovom domu je šest godina. Osjeća se jako dobro i još bolje izgleda. Spretna i okretna, još uvijek rado provodi vrijeme u šetnji. Udomitelji brinu da na vrijeme uzima terapiju. Ona, pak, kada nije u šetnji, svoju cimericu Renatu oraspoloži ponekom dječijom pjesmicom koje je učila s djecom.
U drugoj sobi su dvije starije gospođe, Nada i Draginja, nažalost u nešto nepovoljnijem položaju, ne mogu se kretati bez tuđe pomoći, a gđa. Nada je izgubila vid zbog dugogodišnjeg glaukoma. Međutim i one su vedre i vesele, rado su s nama popričale o svemu pa i o izvorima pitke vode, ali i o ljetnim koncertima u njihovom Primišlju, pa i nekim zajedničkim prijateljima. Nasmijali se pozdravili i zahvalili, gajeći nadu da će biti prilike za još neke susrete.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju