preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

Dani kruha- poštovanje hrane

Autor: GORAN MIŠČEVIĆ, PETAR POPOVIĆ, Josip Anušić, LUKA GALIĆ, JOSIPA GAŠPAROVIĆ, TOMISLAV ŠPEHAR, MARTINA BRLETIĆ, EMILIJA MIHALJEVIĆ, Marina Gračanin, 16. 10. 2009.

Dani zahvalnosti za plodove zemlje ili Dan kruha, postala je prava višednevna i sveprisutna manifestacija u kojoj mladi naraštaji otkrivaju koliko poštovanja i zahvalnosti trebamo iskazivati prema hrani uopće i kruhu koji je pojam za hranu. Kruha, a i druge hrane, kao da je u zadnje vrijeme manje u koševima za smeće, ipak svaka mala bačena korica kruha zasmeta nas. Ovo doba godine obilježeno je završnicom radova na ubiranjima ovogodišnjih plodova i prirodno je da baš u jesenje dane iskazujemo svoju zahvalnost svima koji su zaslužni da je hrana stigla do stola: prvo dragom Bogu, zatim poljoprivrednicima, pekarima, mlinarima, roditeljima, prerađivačima u tvornicama, kuharicama i kuharima. Svima!

Središnje obilježavanje Dana kruha za školu Josipdol održano je 15. listopada. Uključili su se učenici svih razreda sa svojim učiteljima. Neki su sami spremali kruh, kolače i druge slastice, a nekima su pomagale majke i bake, da bi to sve donijelli i izložili u školi. Drugi su bili maštoviti pa su ubrali i drugih plodova i sve to lijepo aranžirali na svojim stolovima. Uloženo je dekoratersko umijeće koje je privuklo mnogo pogleda divljenja. Posebno su se istakli učenici svojim literarnim stvaralaštvom. Bilo je lijepo čuti s koliko ljubavi se piše o kruhu među učenicima viših razreda. Neke od radova pročitajte ispod. Na kraju, župnik je blagoslovio svu hranu i zahvalio za "kruh svagdašnji" i vrijedne ruke koje su zemlju obrađivale. Nakon blagoslova svi "eksponati" su ponuđeni za jelo. Onih slađih najprije je nestalo.

 

 
 
KRUH - SVAKIDAŠNJI GOST U MOJOJ KUĆI
Emilija Mihaljević, učenica 8. raz.
 
Svakog jutra kad se probudim, odem po svježi kruh. Za svaki važniji obrok tj. doručak, ručak i večeru, ja jedem kruh. Kruh za mene ima veliko značenje. Ne mogu se tek tako riješiti kruha, hoću reći, od malih nogu imam naviku svaki dan jesti kruh. Zato je kruh svakidašnji gost u mojoj kući.
Moja mama zna peći kruh te nas ponekad iznenadi s domaćim, mirisnim, mekim kruhom iz peći. Kruh kojeg mama napravi drukčiji je od kupovnog kruha jer je rađen s ljubavlju. Iskreno, baš taj domaći kruh nestane u trenu, osobito kad je još topao. Dok sam još bila malena, moja baka je radila kruh kojeg nazivamo prosenica. Taj kruh je drukčiji jer je crn i sastoji se od više žitarica. Nakon nekog vremena, kad su baki oslabile ruke, ona je naučila mamu raditi prosenicu te je i ta vrsta kruha kadkad gost u mojom domu.
Danas je Dan Kruha te će se on proslaviti i u školi i u mojoj kući. Prijašnjih godina vidjela sam da su učenici donosili kruh na kojem je ucrtan znak križa, što znači da je kruh dar Duha Svetoga i da je blagoslovljen. Također su učenici donosili i razna peciva, kolače i slično.
Za mene kruh ima veliku važnost i on čini dio mog dana i života.
 

Kruh

Kada kažemo ''Mir u svijetu i kruh svima'', mislimo na to da svaki čovjek na svijetu ima kruha i da živi u miru. Kruh je blagoslovljen i njega bismo trebali poštivati, a ne razbacivati se njime. Oni koji svakodnevno kupuju ili peku kruh, ne znaju koliko je vrijedan i koliko bi ljudi na svijetu sve dali da imaju bar malo kruha, a kamoli onoliko koliko ima većina ljudi. Jako je žalosno što se kruh ne poštuje.
Po mom mišljenju, današnji dan bismo proslavili tako da svakom siromašnom čovjeku darujemo barem jedan kruh koji bi ga učinio jako sretnim i veselim. Danas je dan kojeg svake godine slavimo iznova i nažalost svake godine sve više ljudi ostane bez kruha na stolu. Mi ga u školi proslavljamo tako da se organizira priredba – svako dijete u školu donese jedan kruh, pa najljepši ide na izložbu. Zašto na primjer ne bi ova godina bila posebna, zašto se ove godine ne bi organiziralo u humanitarne svrhe da svako dijete i učitelj u školu donese kruh koji bi se podijelio siromasima?
Blagdan kruha nije bilo kakav blagdan – to je blagdan koji bi svi ljudi ovog svijeta trebali obilježiti mirom i srećom sa kruhom na stolu. To bi bilo jako lijepo da je stvarno.
Možda više djeca neće umirati od gladi…
Moji prijatelji iz razreda i ja odlučili smo da ćemo pokloniti kruh onima kojima treba najviše. Neće biti puno, ali će biti od srca.
 
LUKA GALIĆ, VII.b. OSNOVNA ŠKOLA JOSIPDOL
 

Mamin kruh

Kruh je mirisni dio svakodnevne hrane bez koje se ne živi. Moja mama je pekla kruh dok nije oboljela, a sada ga kupujemo. Mamin kruh je ispunjavao svojim mirisom cijelu kuću. Kada mama ozdravi, opet će peći kruh koji ću namazati pekmezom ili eurokremom. Kupovni ili pekarski kruh isto je tako fin i ima ga mnogo vrsta: lovački, kukuruzni, raženi i tako dalje. Svaki je kruh tako fin i ukusan. Grijeh je bacati kruh u smeće jer u nekim krajevima svijeta ljudi umiru jer nemaju ni kriške kruha.
TOMISLAV ŠPEHAR, VII.B OŠ JOSIPDOL
 

Kruh

 
Iz polja punog pšenice
budući kruh zaviruje,
on tu spava i sanja.
 
Kad se na vrhu pšenice
pozlate male glavice
pšenicu ćemo požeti
i u mlin odnijeti.
 
U mlinu ćemo pšenicu
Samljeti, i u bijeli
Snijeg pretvoriti,
Bijeli snijeg zvan brašno.
 
Baka će brašno uzeti
i sljubiti ga s kvascem
i vodom i iz tog napraviti
radost svih ljudi,
baka će iz tog napraviti kruh.
 
JOSIPA GAŠPAROVIĆ, VII.B OŠ JOSIPDOL
 

Kruh – svagdašnji gost u mojoj kući

 

Kruh je Božji dar koji jedemo svaki dan i koji nam daje snage za nove životne uspone i padove. Postoji bijeli, polubijeli, mliječni, crni, božićnjak, četvrtasti i još mnogo vrsta kruha. Smjesa je vode, brašna, soli i kvasca, a njegov neodoljiv miris i punoća okusa nas čine sretnijima i slobodnijima. U mom domu bez kruha ne započinje niti jedan dan i svakidašnji je gost na stolu, koji nam daje nadu i volju te nam vraća raspoloženje, a jedemo ga sa srećom jer znamo da živimo život bez tuge i boli, pošto nismo gladni. Moja obitelj i ja poštujemo kruh kao blagoslov koji nam omogućuje da smo zajedno i da se volimo. Kruh je hrana za sve ljude svijeta i svi su sretni dok ga gledaju i drže u rukama jer znaju da su siti i da imaju nade i novih putova u svom životu. No mi ne znamo i nismo svjesni koliko ljudi ima na kugli zemaljskoj koji su gladni kruha. Lutaju praznim i mračnim ulicama, nitko ih ne primjećuje. I zato, kada ugledamo kruh, sjetimo se gladnih, tužnih ljudi pa ga nemojmo bacati. Svake godine obilježavamo Dane kruha. Pečemo ga kod kuće i nosimo u školu na blagoslov.

Martina Brletić, VIII.r.

 

Kruh

 
Poslušajte djeco
par stihova kratkih
o kruhiću svakidašnjem
puno riječi slatkih.
bez njega vam djeco nema
ni visine
ni težine
ni rasta
ni napretka.
Nema struka ni trbuha
bez našeg dragog kruha.
 
Ne psujte ga,
ne bacajte,
volite ga sve do nema
od malena do starosti
cijeli život kruh nam treba.
 
Goran Miščević, V.r
 

 

Kruh

Može biti bijeli, može biti crni, može biti raženi ili kukuruzni, mali ili veliki, okrugao ili duguljasti. Radi se naravno o kruhu. Kruh je vrlo važna namirnica u prehrani čovjeka. Osnovni sastojci za kruh su brašno, sol i voda. Poslužuje se uz razne vrste jela. Jedemo ga za doručak namazan sirom ili pekmezom, ili za ručak uz varivo i meso, ali ni večera bez kruha ne može proći, barem što se mene tiče. Kruh možemo kupiti u pekarnicama ili dućanima, ali meni je najdraži kruh koji peku moja mama ili baka. Kada ga izvade iz pećnice da se hladi, njegov miris se proširi cijelom kućom, a ja ne mogu odoljeti pa jednostavno moram odlomiti komad kruha i uživati u njegovoj hrskavoj i slasnoj korici. Iako neki izbjegavaju jesti kruh jer misle da će se od njega udebljati, ja mislim da je kruh zdrava i neizostavna namirnica u svakodnevnoj prehrani.

Petar Popović, VI.r








Facebook škole
INFORMATIKA

 

         

Tražilica
Oglasna ploča
Korisni linkovi
 > Škole
 > MZO
 > AZOO
 > ettaedu
 > CARNet



CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju