preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

Izašao prvi broj digitalnog godišnjaka LUČO

Autor: Josip Anušić, 12. 9. 2019.

LUČO je List učenika Oštarije. Moderna su vremena s novim tehnologijama koje zahvaćaju sve pore naših života, pa i školovanje današnjih generacija i školstvo u cjelini. Stare forme poprimaju nove oblike. Ne tako davno, kada bi rekli da je izašao novi broj lista, makar i školskog, odmah bi pomislili na papir sa svježe otisnutim bojama slova i slika. U našem slučaju "list" je digitalna publikacija u kojoj možete naći mnoštvo sadržaja primjerenih za rad i život jedne škole. Niti "izašao" nije, baš ono, ispravno. Možda je bolje reći objavljen. Pozivamo vas, "prolistajte" prvi broj godišnjaka LUČO u nastavku ovoga osvrta!

Tiskana izdanja imaju puno ograničavajućih datosti, kao prvi je cijena, a drugi je puno veći tehnološka zahtjevnost u pripremanju tiska. Digitalni oblik daje ogromne slobode svojim tvorcima: uopće ih nije briga koliko je stranica, ne zanima ih koliko će biti fotografija u njihovoj publikaciji, da li će biti crno-bijele ili u coloru, koji format izabrat, koju zastupljenost ovoga ili onoga itd.

Namjera ovoga broja 1 je potaknuti naše učenike i druge učitelje, ali i roditelje, na kreativan čin stvaranja informacija u sprezi teksta i fotografije. Moglo bi se analizirati ovako i onako, pohvaliti i pokuditi ovo ili ono, možda odmahnuti rukom s riječima da je većina sadržaja viđena na facebook stranici, iako je tamo prava šuma i nered fotografija, videa i dijeljenih (share) sadržaja. Ovdje je ipak na djelu selektivan pristup u odabiru i objavi sadržaja, s nekoliko izvornih članaka i nikada viđenih fotografija, s ciljem da se čitatelji fokusiraju na značajnije događaje u protekloj školskoj 2018.-2019. godini. Voditeljica novinarske družine, Marina Gračanin, utrošila je kompletno predviđeno vrijeme i još puno više slobodnoga, dok je LUČO bio spreman za objavu. Nadamo se i potičemo rad na LUČO br. 2. Ovaj izlazak lista ili objava dolazi nam pred Dan škole Siniše i Zrinka Rendulića - Oštarije koji obilježavamo svake godine u mjesecu rujnu, na spomen njihove žrtve i pogibije u rujnu 1991.

Klikom na ovu fotogafiju dolje ili ovaj link, otvorit će vam se 150 stranica učeničkih čarolija.

https://madmagz.com/magazine/1641812?fbclid=IwAR3iX3P-q_j8l12TZyzOsMnHRO44v8qBmOeSALumrhSCgBjFPDokTrxhSlQ#/page/1

Facebook škole
INFORMATIKA

 

         

Oglasna ploča
Novo u "literarnom"
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Korisni linkovi
Tražilica
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju