preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

POSJET UDRUGE SLIJEPIH PŠ TOUNJ

Autor: DRAŽEN VALENTIN, 15. 10. 2018.

   Svake se godine 15. listopada obilježava Međunarodni dan bijelog štapa s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. U PŠ Lucije Capan u Tounju mi smo ga ove godine obilježili tako što smo pozvali u goste Udrugu slijepih Karlovačke županije. Pročitajte u nastavku više o našem druženju.

Josipa Stanešić, Denis Velimirović i Darko Magdić odazvali su se pozivu i održali iznimno zanimljiva i poučna predavanja i radionice. Saznali smo mnogo toga o specifičnim teškoćama slijepih i slabovidnih osoba, naprimjer kako kuhaju, snalaze se u prometu, služe se bijelim štapom. Vidjeli smo kako su za slijepe prilagođene neke igre (šah, rubikova kocka, domino, karte) te neka pomagala (vaga, aplikacije za mobitele i računala). Denis nam je čitao na brajici te nekim učenicima ispisao imena na brajici. Neki su pak učenici „vidjeli“ kako je to biti slijep. Stavili su na oči masku i pomoću bijelog štapa pokušali doći do zadanog cilja, a pritom zaobići prepreke na putu. Saznali smo i kako se ponašati kada sretnemo neku slijepu osobu.

   Naši gosti uložili su velik trud i govorili živo i s puno entuzijazma. Stoga su četiri školska sata prošla jako brzo. Za svoj su trud Josipa, Denis i Darko nagrađeni dugim, gromoglasnim pljeskom, ali i poklonima koje smo im pripremili, a uručile su ih voditeljice programa Emilija i Karla. Svima će nam još dugo u sjećanju ostati ovaj posjet te hrabrost i odlučnost tih mladih ljudi koji unatoč svom hendikepu žive punim plućima.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju