preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

Viničica

Autor: MIRELA MATOVIĆ, 19. 9. 2018.

14. rujna učenici viših razreda Osnovne škole Josipdol obilježili su Hrvatski olimpijski dan šetnjom do Viničice gdje se vrši arheološko istraživanje lokaliteta.

Viničica – brežuljak iznad Josipdola- jedno je od najznačajnijih arheoloških nalazišta japodske kulture na području Hrvatske. Rimski izvori govore da je upravo na Viničici bio smješten najveći i glavni japodski grad, Metulum.

Posebno je zanimljiv detalj zbog kojeg je ovaj lokalitet značajan, a to je da je za vrijeme opsade Metuluma, bio ranjen rimski vojskovođa Oktavijan, prvi rimski car. Branitelji Metuluma su pred navalom Rimljana počinili masovna samoubojstva, a žene i djeca su skakali u vatru kako ne bi Rimljanima živi pali u ruke i bili bačeni u roblje. Svo stanovništvo drevnog Metuluma nestalo je u plamenu ili u borbi, a grad je razoren do temelja. Po osvajanju Metuluma, rimskoj vlasti pokorili su se i preostali Japodi, a njihova je zemlja postala dijelom rimske provincije Ilirika.

U pratnji nam je bio prof. Boris Oluić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za povijest te član Katedre čakavskog sabora Modruše, koji i provodi sustavno arheološko istraživanje lokaliteta Viničice od 2002. godine. Profesor je učenicima predstavio projekt povijesnog i arheološkog istraživanja prapovijesnog i antičkog naselja koje je u tijeku. Vidjeli smo sonde (probne iskope) te brojne nalaze pronađene tijekom istraživanja  po povratku u školu putem prezentacije.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju