preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

PROJEKTNI DAN U TOUNJU

Autor: DRAŽEN VALENTIN, 25. 4. 2018.

U petak 20. travnja u PŠ Lucije Capan u Tounju bilo je veselo. Taj smo dan u školu došli bez knjiga, no to nije značilo da nismo nešto učili i naučili. Naime ove smo godine Dan planeta Zemlje odlučili obilježiti projektnim danom. Vodeći se geslom „Misli globalno, djeluj lokalno“, odlučili smo taj nastavni dan posvetiti tounjskim spiljama, ugroženom prirodnom bogatstvu našega kraja.

Za početak smo se svi okupili u učionici engleskog te u kratkom izlaganju saznali zašto se obilježava Dan planeta Zemlje. Upoznali smo i neke jedinstvene životinje koje obitavaju u spiljama našeg kraja te što ugrožava njihov opstanak.

Osmaši su potom izveli pokus nazvan „lava lampe“. Pokazali su nam kako uz pomoć vode, jestivog ulja, par kapi boje i šumeće tablete možemo dobiti prelijepe raznobojne lampe.

Potom smo se svi raštrkali po školi, u organizirane radionice. Niži razredi izrađivali su šišmiše i druge spiljske životinje te im u hodniku na prvom katu našli dom na jednom „stablu“. Viši razredi izrađivali su sige od papira i puževe od glinamola. Osim toga u literarnim radionicama dali su svoj glas tounjskoj haufeniji, tounjskoj sadlerijani, ogulinskoj spiljskoj spužvici i drugim ugroženim životinjskim vrstama tounjskog podzemnog svijeta. Svoje su radove neki od njih pročitali i odglumili.

Šećer je došao na kraju. Naime za kraj projektnog dana otišli smo u spilju. Nažalost ne u pravu, ali školska dvorana dobro ju je odglumila. Učiteljica Maja Stošić napravila je zanimljiv poligon u kojem je viseća užad glumila sige, strunjače podzemna jezera, a greda uzak prolaz iznad provalije. Mali i veliki speleolozi morali s prijeći poligon što prije i sa što manje grešaka. Svi su položili, a neki su pokazali zavidnu spretnost.

Što o svemu kažu djeca?

„Meni se svidjelo kad smo radili od kartonskih kutija spilju.“ (Sven Ključarić, 2. razred)

 

„U petak mi se najviše sviđalo dok smo gledali osmi razred dok su radili lava lampe. Volim gledati pokuse.“ (Dominik Brletić, 2. razred)

„Održavali smo Dan planeta Zemlje. Bilo je prekrasno. Najviše mi se svidio poligon spretnosti.“ (Mario Adžić, 3. razred)

„Htjela bi da se ovaj dan ponovi.“ (Tea Skočić, 3. razred)

„ Dan planeta Zemlje obilježili smo tako da smo radili šišmiše i razne špilje i spužvice. Meni se je to sviđalo. Svidjelo mi se jer smo nešto radili. Ja bi da se to ponovi.“ (Benjamin Pribanić, 3. razred)

„Meni se jako svidio taj dan. Najbolje mi je bilo kad je učitelj iz hrvatskog pričao što se događa Zemlji. Poligon mi se jako svidio. Ja bi to ponovio još trideset puta.“ (Antonijo Brozović, 3. razred)

„Petak mi je bio zanimljiv dan jer smo se igrali, pisali vlastite igrokaze itd. Najbolje mi je bilo kada smo pisali igrokaze.“ (Maja Perković, 5. razred)

„Svidjelo mi se što smo naučili neke ugrožene vrste u našim špiljama.“ (Viktorija Pribanić, 6. razred)

„Bilo je zanimljivo jer smo radili u grupama i puno smo naučili o svom kraju. Dobro je da znamo puno o svom kraju da bismo ga mogli očuvati.“ (Lana Tomašković, 8. razred)

„Meni je bio najdraži poligon spretnosti.“ (Fran Zoretić, 5. razred)

„Bila mi je zanimljiva prezentacija i naučio sam neke nove vrste životinja. Isto tako mi je bilo zabavno izrađivati sige jer to nisam prije radio. Na poligonu je također bilo uzbudljivo i zabavno.“ (Antonio Perković, 6. razred)

„Bilo mi je zanimljivo što smo čitali svoje sastavke i pravili životinje od glinamola. Također sam uživao kad smo u dvorani radili poligon koji je prolazio kroz zamišljenu špilju.“ (Bojan Ranić, 7. razred)

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju