preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

Europski dan jezika

Autor: MORENA BLAŠKOVIĆ, 2. 10. 2017.

 

U utorak, 26.rujna obilježili smo Europski dan jezika.

 

Latvijski ili litvanski, da nije zahtjevno, ne bi bilo zabavno!

 

Na satovima njemačkog jezika u Oštarijama učenici su uz puno muke, ali i smijeha zajedno s učiteljicom Dragicom Tolušić pokušali izgovoriti DOBAR DAN na 24 jezika Europske unije. Najviše muke su im zadavali finski, latvijski, estonski i litvanski. S njemačkim i engleskim nisu imali problema. DOBAR DAN se u većini jezika izražava s dvije riječi, jedino je kod grčkog to jedna riječ. Učiteljica Dragica je za učenike pripremila kartice na kojima je DOBAR DAN bio zapisano na sva 24 jezika, podijeljeno na dvije kartice. Učenici su trebali spojiti kartice da bi dobili ispravan izraz, a zatim tom izrazu pridružiti naziv jezika. Provedeno je i natjecanje, a pobjednici su učenici 8. razreda.

Na satovima engleskog jezika s učiteljicom Morenom Blašković učenici su u nižim razredima naučili kako se pozdravljati na ostalim europskim jezicima. Dok su u višim razredima igrali igru Memory s karticama na kojima su bili nazivi država i njima pripadajućim jezicima.

Europski dan jezika obilježen je i u Tounju. Razredna nastava ga je obilježila veselo kroz niz aktivnosti od igara, kvizova do crtanja i bojanja.

Na satovima engleskog jezika s učiteljicom Valentinom Stipetić učenici su također naučili kako se pozdravljati na ostalim jezicima Europe, a učenici viših razreda naučili su nazive europskih država i koji su im službeni jezici.

Posebno zanimljiv bio je sat geografije na engleskom jeziku!

Na satovima njemačkog jezika s učiteljicom Ninom Duić učenici su izradili plakat na kojem je prikazana sva raznolikost i bogatstvo jezika Europske unije.

Na satovima informatike učenici su zradili križaljke, neke od njih možete vidjeti u fotogaleriji, a zasatave Malih informatičara na inform@tionici

Fotogalerija
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju