preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

Vukovar, mjesto posebnog pijeteta

Autor: Anita Poljak, 16. 11. 2016.

Dragi učenici,

U petak, 18. 11. 2016. godine u našoj školi 1. školski sat obilježiti ćemo  25. godišnjicu stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Prisjetimo se:

Bitka za Vukovar, u kojoj su, prema podatcima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila, te ranjeno njih 1.219, počela je 25. kolovoza, kada su JNA i srpske paravojne formacije krenule u opći tenkovsko – pješadijski napad. Prema podatcima bolnice, u agresiji na Vukovar i okupaciji toga grada ubijeno je ili poginulo oko 3.600 branitelja i civila.

Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dobrovoljaca HOS-a koji su bili pripadnici 204. brigade Hrvatske vojske.

Nakon što je agresor zauzeo Vukovar, koji je potpuno razrušen, protjerano je oko 22 tisuće Hrvata i pripadnika ostalih narodnosti, a u srpske logore odvedeno je nekoliko tisuće branitelja i civila.

Nad zatočenim vukovarskim braniteljima i civilima počinjeni su mnogi zločini, a na nekadašnjem poljoprivrednom dobru “Ovčara”, između ostalog, ubijeno je 200 branitelja i civila odvedenih 19. studenoga iz vukovarske bolnice. Oni su zakopani u masovnoj grobnici.

U spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu Hrvatski sabor proglasio je 2009. godine 18. studeni Danom sjećanja na žrtvu Vukovara.

Svim žrtvama poklonit će se Hrvatska, a mnogi su građani naše domovine  bit će u Koloni sjećanja vukovarskim ulicama.

Naša škola također će sudjelovati u obilježavanju 25. godišnjice stradavanja Vukovara paljenjem svijeća na školskim  igralištima matične i svih naših područnih škola 1. školski sat i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima i žrtvama grada heroja Vukovara.

Ravnateljica: Anđelina Božičević
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju