preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježavanje Europskog dana jezika u Josipdolu i Oštarijama

Autor: MORENA BLAŠKOVIĆ, Anita Poljak, Dragica Tolušić, 28. 9. 2016.

U ponedjeljak 26. rujna u našoj smo školi prigodnim programom obilježili Europski dan jezika. Učenici od 5. do 8. razreda okupili su se u jednoj učionici. Program su pripremile učiteljica engleskog jezika Anita Štimac i učiteljica njemačkog jezika Dragica Tolušić.

 

 

Kao uvod u program učiteljica Dragica je u kratkom govoru ukazala učenicima na potrebu njegovanja materinskog jezika, kao i na potrebu učenja stranih jezika.

Učenici 6. razreda koji uče njemački kao izborni predmet iznimno su marljivi i kreativni, te su otpjevali jednu pjesmu na njemačkom jeziku. Stihove za tu pjesmu napisali su na satu njemačkog jezika uz malu pomoć učiteljice. Stihovi su u duhu i same svrhe učenja stranih jezika, a to je upoznavanje drugih kultura, prijateljstvo, uvažavanje različitosti i širenje pogleda na svijet.

Du bist mein Freund, egal woher du bist.

Du bist mein Freund, egal welche Sprache du sprichst.

Du bist mein Freund, schön dass du bei mir bist.

PRIJEVOD:

Ti si moj prijatelj, svejedno otkuda si.

Ti si moj prijatelj, svejedno kojim jezikom govoriš.

Ti si moj prijatelj, lijepo je da si uz mene.

Pjesmu su izveli slijedeći učenici i učenice: Karmen Puškarić, Lana Paunović, Melani Perković, Tena Popović, Roberta Mihaljević, Šimun Sabljak, Matej Vuković i Marin Muhar. 

Učenice Sara Mudrić (8.r) i Barbara Salopek (6.r) vrlo su lijepo  otpjevale, naravno na engleskom, pjesmu „Diamonds“ popularne pjevačice Rihanne.

 

 

Šimun Sabljak je upečatljivo „odrepao“  Feel this moment  (Pitbull ).

Karmen Puškarić nam je uvjerljivo ispričala priču „Fire, water and confidence“

Na ploču je na papirima bilo nalijepljeno pitanje „Govoriš li …..? , govoriš li njemački, govoriš li talijanski, španjolski, portugalski, engleski ….  Učiteljica Dragica je pozvala učenike da pokušaju odgonetnuti o kojim se jezicima radi, a učenici su u tome bili vrlo uspješni.

Na kraju ih je uputila na interaktivnu kartu EUROPSKI PREVODITELJ, gdje mogu unijeti pojam na engleskom jeziku i dobiti podatke, kako se ta riječ kaže na svim jezicima u Europi.

Učiteljice su se zahvalile učenicima na sudjelovanju i izrazile nadu da će se iduće godine u program obilježavanja Europskog dana jezika uključiti i veći broj učenika.

Dragica Tolušić

Europski dan jezika obilježen je i u područnoj školi, u Oštarijama. Učenici su sa zanimanjem sudjelovali i istraživali kako se pozdraviti i na drugim jezicima, u drugim državama, te kako se obratiti drugim narodima.

Morena Blašković

 

 

 

 

 

 

 

 

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju