preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Josipdol"

 > Naslovnica
Vijesti

Terenska nastava za osmaše u Lešću i Gojaku

Autor: Josip Anušić, 4. 11. 2019.

Terensku nastavu za učenike osmih razreda svih naših škola: Josipdol, Oštarije i Tounj, ovaj ponedjeljak (4.11.) organizirao je učitelj Tehničke kulture Miro Rahan uz podršku i pratnju razrednica Sanje Hrvoj Musulin i Anite Štimac, te Josipa Anušića. Cilj ove terenske nastave bio je obići hidroelektrane Lešće i Gojak, kao i akumulaciju Bukovnik.

Akumulacijsko jezero Sabljaci nije bilo potrebno posebno obilaziti, jer je to omiljeno kupalište ovih učenika u vrijeme ljetnih vrućina. Ipak, funkcioniranje kompletnog sustava akumulacija i hidroelektrana bio je dosta dobro shematski prikazan u kontrolnoj sobi na HE Gojak među onim velikim i brojnim monitorima.

I učenici i učitelji veoma su zadovoljni viđenim. Istina, nekima će trebati malo više vremena da to sve "sjedne" i u svojoj glavi poslože: ogromne osovine turbina koje pogone generatore i proizvode oko 100 MWh ukupno na ove dvije hidroelektrane, Lešće ima svoju 15km dugu akumulaciju, a u HE Gojak dolazi voda na lopatice turbine kroz, oko 10km dugačak, betonski tunel promjera 4m koji prai tlak od 12 bara, transformator 10 kV pretvara u 110kV i šalje u mrežu dalekovodnim žicama... I još puno toga su nam pokazali i ispričali naši domaćini, vodiči, Branko Puškarić i Josip Zupčić.

Putem smo posjetili i župnu crkvu u Lešću koju nam je ljubazno otvorio i predstavio župnik, vlč. Željko Kuten. Crkva je jako lijepo uređena. POsvećena je sv. Jurju kojeg smo prikaz vidjeli na glavnom oltaru. Župnik nam je ispričao i druge zanimljive crtice iz povijesti ove vrlo stare župe. Zbog svojih obaveza nije mogao ići s nama do Trošmarije, ali nam je osigurao ključ od vrata kako bi mogli ući i razgledati i ovu župnu crkvu Blažene Djevice Marije od Utjehe koja je cilj mnogih hodočasnika iz Ogulinskog kraja i šire.

Kruženje po ovome dijelu našega zavičaja završili smo unutar postrojenja na akumulaciji Bukovnik i to točno kod prelivne brane, a na ulazu ili uvoru vode u ogromnu cijev koja se spaja s onom vodom iz Sabljaka i zajedno jure prema lopaticama turbine na Gojak.

Viđeni sadržaji učenicima su jako korisni za razumijevanje gradiva iz Fizike, Tehničke kulture, Biologije, Vjeronauka i Likovne kulture, i što sve ne.

Treba priznati i da su se svi učenici dobro družili, bolje međusobno upoznali i vidjeli kako sve ono što uče izgleda u stvarnosti.
Facebook škole
INFORMATIKA

 

         

Oglasna ploča
Novo u "literarnom"
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Korisni linkovi
Tražilica
CMS za škole logo
Osnovna škola "Josipdol" / Karlovačka 17, HR-47303 Josipdol / os-josipdol.skole.hr / ured@os-josipdol.skole.hr
preskoči na navigaciju